Jack Nasielski csaknem 71 évet várt erre a pillanatra.

Közel 71 év telt el azóta, hogy Jack Nasielski az Egyesült Államokba költözött a második világháborút követően. A férfi azóta is dédelgette álmát, ami most valóra vált: 92 éves korában unokái és dédunokái közelébe, Izraelbe költözött – olvasható a Jerusalem Post írásában.

A mindeddig New Jersey-ben élő férfi kedden landolt a Ben Gurion reptéren egy alijázókat támogató csoport, a Nefesh B’Nefesh segítségével. Nasielski mellett 27 új izraeli állampolgár érkezett a zsidó államba, hogy ott teremtsen magának otthont.

Nasielski Németországban született, majd Lengyelországba menekült a nácik üldözése elől. A Holokauszt idején fogságba esett, majd négy különböző koncentrációs táborba vitték. 1945-ben Blachhamerben nyerte vissza szabadságát, és európai bevándorlóként érkezett hajón New Yorkba.

Az azóta eltelt időben mindig arra vágyott, hogy egyszer Izraelbe költözhessen. „Izrael a zsidók otthona. A saját országodban senki nem üldözhet azért, mert zsidó vagy” – hangsúlyozta a túlélő férfi. „Ma büszke vagyok arra, hogy izraeli és egy igazi zsidó lehetek. Izrael az új hazám és nagyon szeretem” – tette hozzá boldogan.

 

zsido.com

Megszakítás