Komoly munkába fogott a berlini Chábád, többfunkciós közösségi központot készülnek építeni a zsinagóga mellé.

Jehuda Teichtal rabbi évek óta lobbizik a támogatásért a német kormánynál és a tartományi vezetésnél, így sikerült megvásárolni egy 3 ezer négyzetméteres telket a főváros Wilmersdorf kerületében. Teichtal rabbi szerint felpezsdíthetik a zsidó közösséget az új projekttel – olvasható a chabad.org cikkében. „Európában most mindenki a félelmekről és a bizonytalanságokról beszél, mi a jövőről” – mondja a 44 éves rabbi. A telken jelenleg konténerek vannak, így bővítették ideiglenesen a Chábád óvodáját.

A tervezett hét emeletes épületben lesz zsidó oktatás, kulturális programok, sportolási lehetőség – ebben a formában elsőként Németországban. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2019 végére fejeződhet be a 7 ezer négyzetméteres beruházás. A teljes költség nagyjából 18 millió euró, amit a tartományi és szövetségi kormány, valamint alapítványok és magán adományozók finanszíroznak. 

Németországban Berlinben él a legnagyobb zsidó közösség, nagyjából 40 ezren lehetnek. A náci terror előtt csaknem 500 ezer zsidó élt Németországban, ebből 140 ezer Berlinben. A Szovjetunió szétesése után 200 ezer zsidó érkezett Németországba, legtöbbjük csak kevéssé ismerte a vallást.

Amikor Teichtal rabbi és felesége Lea 20 éve Berlinben telepedett le, egyik céljuk az volt, hogy közösséggé formálják a zsidókat. Mostanra nagyjából 600-700 aktív családot számlál a berlini Chábád – mondja a rabbi. Jehuda Teichtal azt szeretné, hogy az új campus mindenki számára nyitott hely legyen.

Kép: chabad.org