A berlini zsidó közösség egyik vezetője azután indította el a mozgalmat, hogy az utcán megtámadtak egy fiatal izraeli férfit, aki kipát hordott.

Gideon Joffe elmondta, hogy a kezdeményezés célja egy széleskörű társadalmi összefogás megteremtése a gyűlölet ellen. A berlini zsidó közösség tagjait már korábban is figyelmeztetni kellett a nyilvános kipa-viselés veszélyeire. „Nem tűrhetjük tovább ezt ellenállás nélkül” – nyilatkozta a rabbi. A város polgármestere Michael Mueller támogatja a mozgalmat és csatlakozott a kezdeményezéshez a német zsidók egyik országos szervezete is – olvasható a haaretz.com tudósításában.

A konkrét eset múlt héten kedden történt, egy 21 éves izraeli-arab származású fiatal és barátja Berlin Prenzlauer Berg nevű negyedében ment az utcán, fején kipával, amikor három arabul beszélő fiú beszólt nekik, majd egyikük nekik esett. Erről videó is készült:

https://www.facebook.com/mike.delberg/videos/10155388848788309/

A feltételezett támadót később a rendőrség elfogta. A megtámadott arab fiú azt nyilatkozta, hogy ő nem zsidó, ő izraeli, aki Izraelben nőtt fel egy arab családban. Azért viselt kipát, mert nem hitte el, amikor ismerősei azt mondták neki, hogy Németországban ez veszélyes, egyfajta kísérletnek szánta.

zsido.com

Kép: enlacejudio.com

 

 

 

 

 

Megszakítás