Különleges ünnepségen köszöntötték a közösség tagjai és a rokonok Nógrádi Sálom Dovbert harmadik születésnapja alkalmából rendezett hajvágási szertartásán.

Három évvel ezelőtt, a tanévkezdés előtti éjjelen született meg a Nógrádi család legifjabb gyermeke. Nyolc napos korában a Bét Menáchem Gyermekoktatási Központban tartották körülmetélését, ahol a Sálom Dovber nevet kapta, az ötödik lubavicsi rebbéről. Sálom Dovber Schneerson rabbi volt az, aki megalapította a ma is működő iskolahálózat ősét, a Tomchei Tmimim jesivát. Akárcsak a kis Sálom Dovber születésének másnapján megnyíló Bét Menáchem Gyermekoktatási központ, úgy a Tomchei Tmimim  jesiva is elul hónapban kezdte meg működését.

Három éve a Nógrádi család által rendezett körülmetélési szertartás volt a Dohány utcai oktatási komplexumban tartott első ünnepség, és ugyanitt köszöntötték csütörtökön a rokonok és barátok Dovbert hajvágási szertartásán is. A harmadik születésnap ugyanis jelentős állomás egy zsidó kisfiú életében, ahogy azt Oberlander rabbi az ünnepségen tartott beszédében is kifejtette. Ezen a napon vágják le életében először a haját – kihagyva természetesen a pajeszt -, és ekkor kezdi meg zsidó tanulmányait a gyermek.

Elul hónap lévén az ünnepség keretében Glitsenstein Sámuel rabbi, az intézmény igazgatója megfújta a kosszarvból készült sófárt. Az iskola oktatója, Zalmano rabbi az iskola névadójának, Menachem Mendel Schneerson rabbinak, az utolsó lubavicsi rebbének a levelét olvasta fel, amellyel a három éves kisfiúkat szokták köszönteni.

A szokásoknak megfelelően Beri számot adott már meglévő tudásáról, majd a résztvevők egy-egy tincset vágtak le a hajából. Gratulálunk a Nógrádi családnak, és kívánjuk, hogy neveljék gyermeküket továbbra is a zsidóság útján!