Összefogott a romániai Brassó önkormányzata és a zsidó közösség, hogy megmentsék a nagyon rossz állapotban lévő ortodox zsinagógát.

Kulturális helyszínné, turisztikai célponttá alakítanák az épületet a fejlesztés során – írja a jewish-heritage-europe.eu. A város önkormányzatának tájékoztatása szerint George Scripcaru polgármestert a zsidó közösség kereste meg, és augusztus második felében találkoztak. A helyzet kritikus, az egyik fal és a tető már tavaly év végén leomlott. Az önkormányzat kiadta az engedélyeket a sürgős munkák elvégzéséhez, amit még a tulajdonos fizet.

A megállapodás szerint ezután az önkormányzat átveszi az épületet és finanszírozza a további felújítást és az új funkciók kialakítását, valamint vállalja az üzemeltetést. A zsinagóga 1924-ben épült mór stílusban, van egy mikvéje is, ez az egyetlen, ami megmaradt a városban. Homlokzata gazdagon díszített. 1977-ben egy földrengés rongálta meg súlyosan és azóta csak romlott az állapota.

Sajnos a zsinagóga már nem fog vallási célokat szolgálni, tekintettel a brassói zsidóság csekély számára és arra, hogy a megmaradt közösségnek megvan a megfelelő helye – mondta el a hitközség korábbi vezetője, de örülnek neki, hogy az egyedülálló, gyönyörű épület a város szívében megmenekül.

A jelenleg is használt brassói zsinagógát Baumhorn Lipót tervezte, akinek a szegedi, újvidéki, temesvári és még sok másik zsinagógát is köszönhetünk.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu