Folytatódhat a hatalmas, kéttornyú pilzeni zsinagóga felújítása. A pénz megvan rá, pár hónap múlva indulhatnak a munkák.

Nagyjából 3,4 millió eurónyi összeget ad az EU a rekonstrukcióra. Emiatt 2 évre bezárják az 1888 és 1892 között épült zsinagógát, amit a korra jellemző mór-romantikus stílusban terveztek. A cseh város zsinagógája kívülről már most is szép, ezúttal a belső térre koncentrálnak. A ’90-es években már egyszer hozzányúltak a díszítéshez és más részletekhez, de azóta folyamatosan romlik az állapota – derül ki a jewish-heritage-europe.eu beszámolójából. A teljes belső teret 3D-ben digitalizálják és állandó kiállítást is létrehoznak.

A XIX. században épült rabbiház viszont elkeserítő állapotban van, teljes felújításra van szükség. A pilzeni zsidó közösség elnöke azt nyilatkozta, hogy egy látogatóközpontot és egy kis múzeumot is kialakítanak az épületben, aminek a pincéjében lévő mikve is megtekinthető lesz. A tervek szerint egy kerttel kapcsolják össze a házat a zsinagógával.

Pilzenben három zsinagóga található jelenleg. A régebbit, amit most is aktívan használ a közösség, 2014-ben nyitották meg újra a felújítás után. A harmadik holokauszt emlékhelyként működik.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu