Egy belga-izraeli kettős állampolgársággal rendelkező család levelet kapott a belga konzulátustól. A címzés szerint az egy háztartásban élő családtagok közül a szülők Jeruzsálemben laknak, gyermekeik viszont a Palesztin Hatóság területén.

A főváros északi, Piszgát Zeev nevű negyedében élő családot felháborította a konzulátus eljárása és elmondták, hogy korábban mindannyiukat jeruzsálemi lakosként kezelték. Most azonban az anyát, Annabel Hertziger-Tenzert jeruzsálemi lakosként szólították meg, gyermekeit, Táliát és Giládot a palesztin területek lakosaiként. Ami azért is különös, mert valamennyien a főváros egyik népes, több mint 50 000 embernek otthont adó, zsidó lakónegyedében élnek évek óta.

Piszgát Zeev

A levelet a közelgő belgiumi választások miatt küldték a Tenzer családnak. A szülők úgy vélik, a család „felosztása” kapcsolatban lehet az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésével, mely az Európai Unió heves rosszallását váltotta ki. Talán a brüsszeli kormány ily módon is egyet nem értését próbálja kifejezni az ügyben.

A Tenzer család

Avi Tenzer, a családfő felháborodottan konstatálta gyermekei új státuszát, és azzal vádolta a belga nagykövetséget, hogy jeruzsálemi családokat akarnak megosztani ezen a módon. „Belgium nemcsak Jeruzsálem egységét bontja meg, hanem a szülőket is el akarja választani gyermekeiktől. Mindig is Észak-Jeruzsálemben éltünk, és mindig is jeruzsálemiek voltunk. Eddig minden levelünkön, amit nekünk címeztek, Jeruzsálem volt feltüntetve lakóhelyként. Reméljük, hogy ez az eset nem jelenti a Belgium által alkalmazott szabályok megváltoztatását. Választ követelünk a konzulátustól, és elvárjuk, hogy újra elküldjék a leveleket, de már jeruzsálemi címzéssel.” – mondta az apa.

zsido.com

Forrás: Ynet