Izrael legújabb hőse a Gus Ecion régióban, Tekoában lakó Jáir Májmon. Gyors, határozott és bátor fellépése nemcsak a családja életét mentette meg, de megvédte a közösségét is.

Vasárnap este Jáir a feleségével teázott békésen otthonuk teraszán, amikor a háztól néhány méternyire levő biztonsági kerítésnél mozgásra lett figyelmes. A férfi azonnal cselekedett: feleségét és hét gyermeküket beterelte a házba, felkapta M16-os gépfegyverét – melyet a település biztonságáért felelős önkéntes csoport tagjaként tarthat magánál -, és a behatoló nyomába eredt.

„Ültünk a teraszon, Tekoa nyugati részén. A gyönyörű tájban egyszer csak felbukkant egy arc. Valaki éppen velünk szemben mászott át a biztonsági kerítésen. Azonnal felugrottunk. Rákiáltottam: állj meg, ki vagy? Valamit mormogott, de nem lehetett érteni, és tovább mászott. Abban a pillanatban már tudtuk, hogy terrortámadásra készül”

– nyilatkozta az esemény másnapján a férfi.

Miközben Jáir felesége, Méráv értesítette a település biztonsági erőit, addig a férfi elhagyta a házat, hogy szembenézzen a terroristával, aki addigra már a kerítésen belül volt, és hátulról készült rátámadni a zsidó férfira. Ezt Jáir is megérezte, és megfordulván szemtől szembe találta magát a késsel hadonászó arab férfival. Azonnal célzott és talált – a merénylő holtan esett össze. Hála Istennek, a család és a közösség is megmenekült.

A történet azonban itt még nem ér véget. A folytatást a népszerű ortodox tévés személyiség, Sziván Rácháv-Meir tette közzé Facebook-oldalán. A leírás Jáir testvérétől, Ávráhámtól származik:

„Édesanyám tegnap este Kirját Árbában található otthonában ült, amikor hirtelen mindent elsöprő kényelmetlenség-érzés járta át. Bár fáradt és kimerült volt, mert szombaton mindannyiunkat, az összes gyermekét [és családjaikat] vendégül látta, úgy érezte, hogy valami nagy dolog készül. Pillanatok alatt határozott, fogta magát és elment a [nem messze fekvő] ősatyák barlangjába, ősapáink és ősanyáink sírjához, hogy ott sírjon és imádkozzon, bár nem tudta, hogy miért sír és imádkozik. Éppen ezek voltak azonban azok a pillanatok, amikor Jáir és a felesége hirtelen jött ötlettől vezérelve elhatározták, hogy leülnek a házuk teraszára teázni.

Hogy mi történt azután, már mindenki tudja. Amikor felhívtam édesanyámat, hogy elmeséljem, mi történt, csak ezt felelte: ’Tudom, hogy valami történt. Csak azt mondd, hogy mindenki rendben van-e.’

Létezik egy rejtett világ, melyet nem láthatunk: kapcsolat anya és fia között, kapcsolat az ősapák és az ősanyák, valamint a népünk, az ő gyermekeik között, kapcsolat Hevron és Gus Ecion között és kapcsolat az imádság és a valóság között.

Kívánom, hogy csak jó híreket halljunk!”

Fotó: Jáir Májmon Facebook

Megszakítás