Az intézmény szerint Omar Barghouti mozgalma a békét szolgálja, miközben a férfi „fegyveres ellenállásra” bátorítja a palesztinokat az izraeliekkel szemben.

Az amerikai Yale Egyetem Gandhi-ról elnevezett békedíjat ad a BDS nevű Izrael-ellenes mozgalom alapítója számára – közölte az Arutz Sheva. Omar Barghouti támogatói szerint mozgalma a békét szolgálja, miközben a férfi azt hangoztatja, hogy a palesztinoknak joguk van a „fegyveres ellenálláshoz”.

Barghouti tagadja a zsidó állam létezéshez való jogát, ahogy azt is, hogy Izrael területén a zsidóság ősi népként élt egykor. Mi több, az aktivista szerint a zsidóság nem egy nép, és az ENSZ által elismert jog az önrendelkezéshez kizárólag a „gyarmatosított” nemzetekre vonatkozik.

A BDS alapítója gyakran fogalmaz meg vádakat az izraeli hadsereggel szemben is. Állítása szerint a katonák „sportszerűen” lövöldöznek a palesztin gyerekekre, akiket „egerekként becserkésznek és lelövik őket minden ok nélkül” – mindezt azért, mert „unatkoznak”.

Barghouti szerint továbbá Izrael ma „iskolai népirtást” végez, és szándékosan tönkre teszi a palesztinok oktatási rendszerét – ezért is tartja fontosnak az Izrael-elleni bojkottot. Arról viszont kevesebbszer tesz említést a katari születésű aktivista, hogy maga is a Tel-Avivi Egyetemen szerzett PhD fokozatot.

Az amerikai elitegyetem által kitüntetésre méltónak talált férfi szerint a náci Németország kormányának voltak zsidó tagjai, valamint a a modern izraeli állam ellopja a palesztinok vizét – noha Izrael napjainkban 30 százalékkal több vizet juttat el a palesztinok számára annál, amit az Oslói Szerződésben rögzítettek.

zsido.com

Kép forrása: ANU