A héten érkezett meg az első, „Made in Israel” címkével ellátott szállítmány a számos nyugati ország által „megszállt területnek” tartott Júdeából és Somronból (Szamária) az Egyesült Arab Emirátusokba. A termékek a Rechelim településen működő Tura Borászatból és a Chermesben működő Paradise Honey méhészetből származnak. „Ez nemcsak Somron, hanem egész Izrael számára történelmi pillanat”  – mondta Joszi Dágán, a Somroni Területi Önkormányzat elnöke.

Bár az exportált termékek pénzbeli értéke nem különösebben nagy, az esemény mégis jelentős politikai súllyal bír, mert ezzel az arab ország de facto Izrael szuverén területének ismeri el a zsidó állam szívében fekvő, ősi bibliai vidéket. Az első lépést ez ügyben az Egyesült Államok tette meg, amikor bejelentette, hogy izraeli termékként lehet megjelölni a júdeai és somroni zsidó településeken készült termékeket. Akkor még egy Pompeo nevű bort is piacra dobott a Binjámin megyében működő Pszágot borászat, az odalátogató amerikai külügyminiszter előtt tisztelegve. E lépéssel az Egyesült Államok elfogadta az izraeli települések legitimitását ezen a területen, igaz az annexiós tervet végül nem támogatta az arab államok és Izrael között tető alá hozott békeegyezmények sikere érdekében.

Izrael legnagyobb kereskedelmi partnere, az Európai Unió ezzel szemben eltökélten ragaszkodik a kétállami megoldáshoz és továbbra sem fogadja el az 1967-es, hatnapos háború során felszabadított területeken létesített zsidó településeket Izrael részének. Az EU által „izraeli megszállás alatt tartott palesztin területeken” napjainkban több mint 800 000 zsidó él.

Az Unióhoz hasonlóan vélekedik az ENSZ, mely egy 2016-ban született határozatában felkérte a tagállamokat, hogy megkülönböztető jelzéssel lássák el a Júdeában és a Somronban, zsidók által előállított termékeket. Emellett a világszervezet közzétett egy „feketelistát” is azokról a vállalatokról, melyek ezen a területen működnek és zsidó tulajdonban állnak. Ezek a vállalatok egyébként több százezer palesztin arab megélhetését biztosítják, továbbá minden dolgozójuk számára az izraeli törvények által megszabott munkafeltételeket biztosítják, melyek jelentősen kedvezőbbek azoknál, amit a Palesztin Autonómia területén kínálnak.

Az Európai Unió elfogadta az ENSZ ajánlását és 2019-től az Európai Bíróság döntése nyomán nem lehet az 1967-es határokon kívül, zsidók által előállított termékeket „Made in Israel” felirattal forgalomba hozni. Magyarország már korábban jelezte, hogy nem ért egyet a diszkriminatív eljárással, mely „irracionális, hatástalan és palesztin munkahelyek megszűnéséhez vezet”.

Az Emirátusok kormánya az Ábrahám Egyezmény aláírását követően számos kereskedelmi megállapodást kötött Izraellel, melyek során nem tett különbséget a zsidó állam egyes régiói között. Joszi Dágán, a Somroni Területi Önkormányzat elnöke tavaly decemberben egy kereskedelmi delegáció élén az Emirátusokba látogatott, és partneri szerződést kötött az importtal foglalkozó FAM Holding vállalattal. E megállapodás eredménye a héten útnak indított szállítmány.

„A mi borunk mindig is összekötötte az embereket. Az Emirátusokkal kötött megállapodást követően pedig nemzeteket fog összekötni” – mondta Vered Ben-Száádon, a Tura Borászat tulajdonosa. Mátán Paradise, a Paradise Honey méhészet tulajdonosa szintén örömét fejezte ki az újonnan megnyílt piaci lehetőség miatt, és egyre bővülő együttműködést remél a két ország között.

zsido.com

Forrás: Jpost