Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Az izraeli politikusok nagy része örömmel fogadta az új amerikai elnök beiktatását. Netánjáhu üdvözletében reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti kapcsolat minden eddiginél erősebb lesz. Jicchák Herzog, az ellenzéki Munkapárt első embere szintén gratulált Trumpnak, Amerika és Izrael közös értékrendjét említetve. Náftáli Benet oktatásügyi miniszter kijelentette: “Új korszakba léptünk. Ötven év óta az izraeli miniszterelnöknek most van először lehetősége, hogy eldöntse: létrehoz egy palesztin államot, vagy inkább kiterjeszti az izraeli szuverenitást Jehudában és Somronban.”

Benet pártja, a Bájit Hájehudi (Zsidó Otthon) azt követeli, hogy a kormány már a napokban írja ki a szavazást a Jeruzsálem mellett fekvő város, Máále Ádumim annektálásról. Netánjáhu türelemre intett, és kijelentette, hogy nem kíván meglepetést okozni az új amerikai kormányzatnak, és minden fontos döntéssel várna az első Trumppal folytatott tárgyalásáig. Oded Revivi, a Gus Ecionban fekvő Efrát polgármestere meghívottként vett részt a beiktatási ceremónián. “A kongresszusi képviselők, akikkel beszéltem, mind rendkívül elégedettek az új kormány politikájával, ami sokkal megértőbb és támogatóbb lesz Izraellel. Azt kérték, üzenjem meg a miniszterelnöknek: az új politika szerint nincs több korlátozás, nincs több kifogás, nincs több építési tilalom.”

Az üzenet eljuthatott a miniszterelnökig is, mert vasárnap engedélyt adott 671 új lakás megépítésére Észak-Jeruzsálemben, a zöld vonal mögötti Rámot,  Piszgát Zeev, és Rámát Slomó negyedben, illetve az arab városrészekben is. A bejelentés után Nir Bárkát, Jeruzsálem polgármestere így fogalmazott: “Nyolc nehéz éven keresztül szenvedtünk Obamától, aki az építkezések befagyasztására kényszerítette Izraelt. Reményeim szerint ennek az időszaknak már vége, és ezentúl építjük és fejlesztjük a fővárost a lakosok – zsidók és arabok – jóléte érdekében. Meg kell erősítenünk az izraeli szuverenitást a fővárosban, és egy egységes Jeruzsálemet kell létrehoznunk.”

Egy korábbi Netánjáhu-Trump találkozó

Összecsapás egy beduin településen

A hét elején a Negev-sivatagban fekvő, illegális beduin településen, Um ál-Hirámban súlyos összecsapás zajlott a rendőrség és a helyi lakosság, illetve az őket támogató arab parlamenti képviselők között. A település házai engedély nélkül épültek egy olyan állami földterületen, ahová egy zsidó települést kívánnak felépíteni. A bontási határozatot követően évekig húzódtak a tárgyalások a kormány és a lakosok között, akik jelentős kompenzációra és egy közeli beduin településen lakóhelyre kaptak ígéretet. A házak lerombolásának napján azonban a rendfenntartó erők heves ellenállásba ütköztek, melynek során egy középiskolai tanár gépkocsijával a rendőrök közé hajtott. Egy rendőr, a 34 éves, kétgyermekes Erez Lévi életét vesztette. A támadót agyonlőtték. A beduinok azt állítják, hogy a férfi csupán arrébb akart állni autójával, amikor az irányíthatatlanná vált. A rendőrség azonban bemutatott egy légi felvételt, melyből egyértelműen látszik a szándékosság. A támadó ezen felül a törvényen kívül helyezett, radikális Iszlám Mozgalom tagja volt, és felmerült a gyanú, hogy kapcsolatban állt az Iszlám Állam terrorszervezettel is. Kérdéseket vetett fel az is, hogy a szerény jövedelemmel rendelkező és egy népes családot ellátó tanár hogyan juthatott hozzá egy új luxusterepjáróhoz, melynek alapára 300 000 sékel, azaz 23 millió forint.

Összecsapás Um ál-Hirámban

A helyzet eldurvulásáért a kormány miniszterei az arab képviselők folyamatos uszítását tették felelőssé. “Ez a támadás, mely egy rendőr életét követelte, nem légüres térben jött létre, hanem egy olyan rosszindulatú, uszító propaganda eredménye, mely az izraeli Kneszet megválasztott képviselőitől ered. Az egyik demonstráción például Zahalka képviselő arra szólította fel a megjelenteket, hogy ha bekövetkezik az evakuálás, ott vérnek kell folynia.” – mondta Gilád Erdán belbiztonsági miniszter, aki vizsgálatot indított az arab pártokat és a kommunistákat tömörítő Egyesült Lista képviselői ellen.

A lista vezetője, Ájmán Ode, aki könnyebb sérüléseket szenvedett az összecsapások során, gyásznapot és az arab szektorban általános sztrájkot hirdetett a lelőtt merénylő emlékére.

Erez Levi z”l

Kinevezték Izrael első drúz miniszterét

Ájub Kárá eddig parlamenti képviselőként szolgált a Likud frakcióban, majd házelnök-helyettes és térségi együttműködésért felelős miniszterhelyettes volt. Netánjáhu most tárca nélküli miniszterré nevezte ki. Kárá a Haifa melletti drúz településen, Dálját-ál-Kármelben született. Családjában régi tradíció a zsidó állam támogatása, édesapja már a függetlenségi háborúban Izrael mellett harcolt, két bátyja a libanoni háborúban esett el. Az új miniszter a Likud jobbszárnyához tartozik, ellenzi a területi engedményeket a palesztinok felé, keményebb fellépést javasol a terroristákkal szemben és támogatja a hatnapos háborúban elfoglalt területeken lévő zsidó települések bővítését. Októberben azzal vonta magára a nemzetközi figyelmet, hogy a pusztító erejű olaszországi földrengést az UNESCO Izrael-ellenes határozatának támogatásáért járó büntetésnek nevezte.

Kinevezése annak a bírósági döntésnek a következménye, mely nyolc hónapot adott a miniszterelnöknek, hogy mondjon le a saját maga számára fenntartott számos miniszteri tárcáról. Korábban Netánjáhu töltötte be a külügyminiszteri, kommunikációs, egészségügyi, és régiós együttműködési miniszteri pozíciót is, a miniszterelnökség mellett.

Ájub Kárá