Az utolsó pillanatban menekült meg a teljes pusztulástól a szlovákiai Losonc nagy, kupolás zsinagógája. A város tulajdonában lévő épületben a rekonstrukció viszonylag gyorsan lezajlott, miután az elhatározás megszületett és a pénz is meglett.

Az európai Unió 2.3 millió eurót biztosított a tavaly nyáron elkezdődött munkálatokhoz.

Az épület a jövőben kulturális központként működik és egy holokauszt emlékmű is helyet kap mellette. Ahogy arról már írtunk a losonci zsinagógát a kommunista hatóságok államosították 1948-ban és 30 éven keresztül műtrágyaraktárnak használták. Ezután üresen állt és még rosszabb állapotba került. A ’90-es években új tetőt kapott, de mostanáig nem volt pénz a további munkákra.

zsinagoga_belso

Az épület 1926-ra készült el, az egyetlen, amelyik fennmaradt az ötből, ami egykor a városban állt. Tervezője Baumhorn Lipót, akihez sok magyarországi zsinagóga köthető, így a szegedi, a szolnoki és az esztergomi is – olvasható a jewish-heritage-europe.eu-n.

baumhorn

A felújítás közben egy időkapszulát is találtak, ami 1863-ból származik, a mostani helyén állt korábbi zsinagóga alapjába helyezték el az egykori építők.

Kép: jewish-heritage-europe.eu

Megszakítás