Reménykeltő a beduin ifjúsági szervezet gyors akciója.

A Negev-sivatagban fekvő Nevátim zsidó temetőjét beduin fiatalok rongálták meg, majd tettükről videót tettek közzé a TikTok videómegosztó oldalon. A Dél Csillagai beduin ifjúsági szervezethez tartozó fiatalok pedig egy nappal később már a temetőt tették rendbe, megtisztították a környéket és újrafestették a kerítést.

„Nagyon örültem, amikor a Dél Csillagai önkéntesei felvették velünk a kapcsolatot és nekiálltak helyrehozni a vandálok okozta kárt. Ez az ifjúsági szervezet remek kezdeményezés, közülük kerülnek ki a jövő beduin vezetői” – mondta Nir Zámir, a Bnéj Simon területi önkormányzat vezetője. „Megmutatták nekünk, hogy lehet másként is. Képesek vagyunk együttműködni, együtt jobbítani a lakókörnyezetünket és vállvetve dolgozni egy élhetőbb Negevért” – tette hozzá.

A Dél Csillagai egy zsidó-beduin szervezet, mely a beduin közösség új nemzedékének vezetőit képzi, javítja az izraeli beduin társadalom életkörülményeit, erősíti a társadalmi aktivizmust és segít a beduin fiataloknak, hogy megvalósítsák álmaikat. Csoportjaik a Negev-sivatagban működnek, többek között a Bnéj Simon önkormányzat területén is, ahol egy kétszáz fős beduin iskola a központjuk. „Virágzó beduin közösség, mely az erős izraeli társadalom része” – szól a szervezet jelmondata.

Miután a temetőrongálással büszkélkedő videó feltűnt a TikTokon, a rendőrség nyomozásba kezdett, és hamar kézre kerítette a két tettest. Egyikük egy közeli beduin település 15 éves lakója, másikuk a Palesztin Autonómia területéről érkezett.

Nevátim mosáv lakói már régóta szenvednek a közeli beduin településekről érkező bűnözőktől, de sírrongálás még sohasem történt. „Gyönyörű helyen élünk, egy nagyszerű közösségben, de minden éjszaka arra ébredünk, hogy rálőnek a földjeinket és otthonainkat őrző járőrautókra, vagy kővel dobálják meg azokat. Úgy érezzük, hogy az állam megfeledkezett rólunk. A temetőrongálás is ezt mutatja” – panaszkodott az egyik helyi lakos, Joel Batalbi. „Nincs bennük semmi szégyenérzet. Mennyi gyűlölet kell ahhoz, hogy valaki leromboljon egy síremléket? Elvárnám, hogy a rendőrség tőrbe csalja a bűnözőket, kamerákat szereljen fel, de nem igazán tesznek semmit” – tette hozzá.

A keserű szavakat azonban hamar felváltotta a bizakodás, miután mindössze egy nappal a rongálás után egy csoport beduin fiatal érkezett a helyszínre és helyreállították az temető eredeti állapotát. „Lehet másként is! Nagyon büszke vagyok a Dél Csillagaira! Ilyen a mi közös Izraelünk” – mondta Náftáli Bennett, egykori oktatási miniszter, az ifjúsági szervezet egyik támogatója.

 

Forrás: JPost

 

zsido.com