Heti izraeli hírösszefoglaló.

Izraeli kórházak rekordszámú újszülött érkezéséről számoltak be a múlt héten. A szülések magas száma miatt egyes kórházak a kapacitásuk határán működnek, előfordult, hogy a kismamák kénytelenek voltak más osztályokon, vagy egyenesen a folyosón világra hozni gyermeküket.

A törtnetről beszámoló cikk a jelenséget a reprodukciós ráta növekedésével és a nyári időszakkal magyarázza. „Augusztus az a hónap, amikor rendszerint a legtöbb gyerek születik.” – írják.

A Beér-Seva-i Soroka kórházban még sosem született egy hónap alatt annyi baba mint idén. Tavaly júliusban 1510 gyermek született itt, ebben az évben nyolccal több. Egy Tel-Avivi-i és egy afulai kórház szintén rekordról tudósított. Az előbbiben 1014-en, az utóbbiban 392-en (51-el többen mint tavaly) születtek meg az előző hónapban.

Izraelben a legmagasabb a reprodukciós ráta az OECD országok között: több mint 3 gyerek jut egy anyára, szemben a többi ország 1,7-es átlagával.

 

Netanjahu: Teljes tűzszünetet követelünk a Hamásztól

Izrael az ellenségeskedés teljes beszüntetését követeli a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista szervezettől a fegyverszünetért cserébe.

„Követelésünk egyértelmű – kevesebbel nem érjük be” – jelentette ki a miniszterelnök a kormány szokásos vasárnapi ülésén. Szavaival arra utalt, hogy a palesztinok a csütörtök éjszakai fegyverszünet ellenére pénteken folytatták a szokásos zavargásokat a határ mentén, és az utóbbi napokban is számos gyújtogató eszközt indítottak útnak Izrael felé az övezetből.

„Célunk az ország déli részén élők számára a béke és a nyugalom teljes helyreállítása, amit teljes egészében el is fogunk érni”- tette hozzá. Miri Regev kulturális miniszter szerint Izraelnek újra kell kezdenie a Hamász vezetői ellen a célzott kivégzések politikáját, de ebben a kérdésben még nem született meg a miniszterelnöki döntés.

A folyamatos fenyegetettség miatt egyre nő a nyomás az izraeli kormányon. Szombat este a Gázai övezet szomszédságában élő izraeli települések lakói közül mintegy százan Tel-Avivban tüntettek a határ menti összecsapások, a Hamász rakétái és a folyamatos ellenséges gyújtogatások ellen tiltakozva.    

„Izraelt felgyújtják – biztonságot követelünk”- hangzott a demonstrálók jelszava. Képviselőik szerint azért vonultak a város központjába, hogy meghallják szavukat. Szerintük a kormány tehetetlen a földjeiket és falvaikat felgyújtó gázaikkal szemben.

Választás vagy sorozás?

A kormányülést követően Netanjahu a koalíciós partnereivel egyeztetett, majd ultimátumot intézett a vallásos pártokhoz: ha két héten belül nem sikerül megegyezni velük a katonai sorozásról szóló új törvénykezésről, akkor kiírja az előrehozott választások időpontját.

A védelmi minisztérium két hónappal ezelőtt terjesztette be az ultraortodoxok sorozását szabályozó új törvénytervezetet, amit az ultraortodox pártok elutasítottak. Avigdor Liberman védelmi miniszter, valamint a vele szemben álló vallásos pártok vezetői is kijelentették, hogy ebben a kérdésben elutasítanak minden további kompromisszumot.

 legfelsőbb bíróság decemberig, három hónapos hosszabbítást adott a kormánynak a kérdés rendezésére, de az érintett felek hajthatatlansága miatt ennek kicsi a valószínűsége. A helyi politikai elemzők szerint várhatóan 2019 első negyedévében rendezik meg Izraelben az előrehozott választásokat.

 

MTI/zsido.com