Na, ez nekünk is új: a brit nemzeti étel receptjét eredetileg kelet-európai zsidók vitték a szigetországba.

Meglepő kulináris felfedezésről számolt be a BBC legújabb sorozata – közölte a Times of Israel nevű oldal. A „Best of British Takeaways” című műsorból ugyanis nemrég kiderült: a méltán népszerű fish & chips, azaz a tésztába mártott, majd olajban kisütött hal és sültburgonya kombinációja eredetileg a zsidóságtól származik.

A csatornának nyilatkozó történész, Denise Phillips a sorozat első részében azt mondta, hogy a szigetország későbbi nemzeti ételét eredetileg a Kelet-Európából bevándorló zsidók készítették az 1800-as években.

A történész szerint a halas bódékat is elsőként zsidók nyitották meg Nagy-Britanniában. A halakat az eredeti recept szerint zsemlemorzsában sütötték ropogósra péntekenként, hogy azokat másnap, Sábát idején hidegen elfogyaszthassák. A halas bódék első említése Charles Dickens Twist Olivér című művében található, amely 1837 és 1839 között íródott.

Fish & chips-et árusító hely Angliában

Egyesek szerint legelsőként egy kelet-európai zsidó férfi, Joseph Malin kínált fish & chips falatokat londoni halas bódéjában 1860-tól kezdődően, míg mások a lancashirebeli John Lees nevét emlegetik, aki 1863-tól népszerűsítette ezt az ételt.

Claudia Roden az 1996-ban kiadott „Zsidó Ételek Könyve” című művében viszont azt állította, hogy a receptet már az 1700-as években magukkal hozták a Portugáliából Angliába érkező zsidóság tagjai.

Feljegyzések szerint 1910-re már olyannyira elterjedtté vált az étel Nagy-Britanniában, hogy országszerte közel 25 000 fish & chips-et árusító hely működött.

zsido.com

Képek forrása: Times of Israel