Na, vajon melyik országból származott a fotós?

Regénybe illő történetről számolt be nemrég a Haaretz. A cikk szerzője az izraeli Nemzeti Könyvtár munkatársaként egy poros, de annál izgalmasabb doboz tartalmát tárta a világ elé. Dr. Gil Weissblei írásának főszereplője egy 40 fotóból álló albumot hagyott az utókor számára, melyhez egy sárga papírdarabon a képek történetét is megörökítette héber és német nyelven.

 

Atlit városa 1937-ben

A fotóalbumban található felvételeken Izrael földje látható – ám nem hétköznapi módon. A képeket a zsidó állam megalapítása előtti időszakban, pontosan 80 évvel ezelőtt készítették madártávlatból.

A különleges fotósorozat mögötti történet 1937. október 23-ára nyúlik vissza, amikor Jeruzsálemben egy befolyásos üzletember, Zalman Schocken 60. születésnapja alkalmából baráti társaság gyűlt össze a férfi könyvtárában.

A Jordán folyó kanyarulatai

Schocken elismert polgár hírében állt, a jeruzsálemi Héber Egyetemen, valamint a Zsidó Ügynökségnél is magas rangú posztokat töltött be. Az állam megalapítása előtt megvásárolta Izrael egyik legnépszerűbb napilapját, a Haaretzet – melynek szerkesztését később fia, Gershom 50 éven át végezte –, és mindig a kulturális élet meghatározó alakjaként forgolódott. Habár máig rejtély, hogyan, 1937-ben útjaik szerencsére keresztezték egymást Nachman Shifrinnel, az Orient nevű fotóügynökség tulajdonosával.

Haifa városa

Négy évvel korábban, Adolf Hitler hatalomra kerülése idején, Shifrin még Berlinben működtette irodáját, ám a náci birodalom terjeszkedése idején hamar rájött, hogy tovább kell állnia. A tehetséges befektető alijázásakor nem egyedül érkezett Izraelbe, hanem legtehetségesebb alkalmazottja, Zoltan Kluger is vele tartott. A magyar származású fotóművész Kecskemétről költözött Berlinbe még az 1920-as években, majd különleges tehetségének köszönhetően az ígéret földjén is hamar kiemelkedett fotós társai közül.

Júdeai sivatag

Kluger 1933-as letelepedését követően a Karen Hayesod és a Zsidó Nemzeti Alap megbecsült munkatársává vált, azonban az Európából folyamatosan érkező tömegekkel egyre több konkurens szakember érkezett a területre. Végül Shifrin és Kluger kénytelenné vált különleges szakmai lehetőség után keresni, melyet Zalman Schocken fel is ajánlott számukra.

Tel-Aviv

Schocken kezdeményezésére személyszállító repülőgépet béreltek, melynek fedélzetéről csodálatos felvételeken örökítették meg Izrael földjét. A hasonló akciók mindaddig csupán a katonai légierők kiváltságának számítottak, az Aviron nevű társaságtól bérelt gépről azonban Zoltan Kluger lenyűgöző fotókat készíthetett.

Jeruzsálem –A kép jobb oldalán Zalman Schocken háza látható, melynek kertjét német szakemberrel terveztette

Az elkészült fényképek kiváló minőségű másolatait Schocken először albumokba, majd dobozokba csomagolta. A hozzájuk tűzött kártyákra német és héber nyelven ezt írta: „Örömmel, bár kissé megkésve, küldök számotokra egy gyűjteményt, melyen Izrael földjéről készült légi felvételek szerepelnek – hálám jeléül azért a nagylelkű ajándékért cserében, melyet 60. születésnapomra kaptam tőletek”.

A Szkópusz-hegy Jeruzsálemben

A különleges projektnek köszönhetően Zoltan Kluger fotói máig megőrizték a Szentföld egykori tájainak emlékét.

Vízerőmű Naharayimban
Nahalal városa
Tirat Zvi egykori látképe
Jeruzsálem

zsido.com

Képek forrása: Haaretz