Egy bajor faluban összefogtak, hogy megmentsenek az enyészettől egy több mint 260 éves zsinagógát.

Mühlhausenben a környékbeliek egy csoportja megvásárolta a település egykori zsinagógáját, amit emlékhelynek, kulturális központnak szánnak. A zsinagóga 1756-ban készült el, 1833-ban átépítették. Ez Bajorország egyik legrégebbi megmaradt zsinagógája, barokk stílusban épült, ami szintén ritka – írja a jewish-heritage-europe.eu.

Az épülethez tartozott a rabbi lakása is, a zsinagógát belül gazdagon díszítették látványos barokk freskókkal és stukkókkal. Ezek nyomai ma is láthatóak. Az épületet a Kristályéjszakán feldúlták, de nem rombolták le. Ezután raktár és istálló is volt, egy nagy bejáratot vágtak az oldalába.

Az épület megmentésére létrehozott egyesület elnöke Christian Platzer azt mondta a műemlékvédelmi portálnak, hogy a vásárlást adományokból és hitelből finanszírozták. Mielőtt belevágnának a munkába alaposan, fel kell mérni az egykori zsinagóga állapotát, ez jelenleg is tart. Az ütemtervet felborította a koronavírus-járvány, de így is tudtak haladni – mondta Platzer. A csoportban a közeli város Erlangen zsidó közösségének tagjai, barátaik és olyan emberek vannak, akiknek a régió zsidó múltjának emléke fontos.

Nyáron a bambergi egyetem  hallgatói műemlékvédelmi mesterképzésük részeként digitális felmérést végeztek. A genizát (már nem használt, de nem megsemmisíthető írások, tárgyak tároló helye) a padláson találták meg. Jövő év elején végeznek a szakemberek a feltárásokkal, ezután döntenek a műemlékvédelmi hatóságnál a továbbiakról.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu