Rengeteg olyan amszterdami lakos látogatja meg az újranyitott múzeumot, akit eddig visszatartott a belépésre várók kígyózó sora. Az elmaradó turistáktól származó bevételt azonban ők sem pótolják.

A koronavírus előtti időkben mindig hatalmas sor kígyózott az amszterdami Anne Frank Ház előtt. A turistáknak legalább két hónappal előre kellett jegyet váltaniuk ahhoz, hogy biztosan bejussanak egy adott nap előre megszabott időintervallumában. Mióta életbe léptek a járványügyi korlátozások, a turizmus szinte nullára csökkent és a legtöbb múzeum bezárt vagy látogatók nélkül üzemel. Nem így az Anne Frank Ház, amelyre még ebben az időszakban is sokan kíváncsiak. A különbség annyi, hogy most azok az amszterdami lakosok jönnek, akiket korábban elriasztott a turisták tülekedése. Sokan életükben először lépik át az épület kapuját.

„Egész életemben itt éltem, és rengetegszer mentem el az Anne Frank Ház előtt, de a látogatástól mindig visszatartott a hosszú sor” – mondta a 62 éves Stella Ruisch, aki lányával járta végig a múzeumot.

„A járvány előtt ez az intézmény volt Hollandia harmadik legnépszerűbb múzeuma, napi 3500 látogatóval, akik közül legfeljebb 10% volt holland. Mostanában naponta ezren érkeznek ide és szinte mindenki helyi” – mondta Robin Finch, a múzeum gazdasági vezetője.

A ház márciusban bezárt és csak június 1-jén nyitott meg újra. A rendelkezések miatt a korábban megszokott nyolcvan helyett egyszerre csak 35 embert fogadhatnak. Ez azt is jelenti,hogy a látogatóknak lehetőségük van magukra maradni a gondolataikkal, amikor az épületben bujkáló zsidók történetét elevenítik fel.

Anne Frank életét jól ismerik Hollandiában, mert a lány története a legtöbb iskolában a holokausztról szóló tananyag része. A múzeum meglátogatásával azonban újabb részleteket lehet megismerni.

Anouk Boone, egy amszterdami újságíró szintén először látogatott el a múzeumba, pedig a környéken él évek óta. “Mindig szégyelltem magam, amikor elbicikliztem a ház előtt, mert ennyi év alatt egyszer sem szakítottam időt arra, hogy megnézzem a múzeumot. Amikor azonban megpillantottam a turisták véget nem érő sorát, mindig elszállt belőlem a szégyenérzet… Most végre eljutottam ide. Megható volt látni azokat a tollvonásokat, melyekkel Anne szülei jelölték lányuk növekedését. A 25 hónapos bujkálás alatt Anne 13 cm-t nőtt”.

Bár a helyiek örömmel vették birtokukba a város egyik leghíresebb intézményét, a múzeum igen nehéz helyzetbe került a jelentős bevételkiesés miatt. Az Anne Frank Ház teljesen önellátó és semmilyen kormányzati támogatást sem kap. Bevételét a belépőjegy-eladások, a több mint negyven országban működtetett oktatási programok és az adományok jelentik. Az 1960-ban alapított múzeum vezetése szerint hamarosan igen nehéz anyagi helyzetbe kerülhetnek, ráadásul éppen Európa felszabadításának 75. évfordulóján kellett bezárniuk, melynek során kiemelt érdeklődésre tarthattak volna számot.

 

zsido.com

 

Forrás: JPost