„Izraelnek jogában áll megvédenie magát” – jelentette ki Bahrein külügyminisztere, miután a zsidó állam katonai választ adott a Szíriában állomásozó iráni csapatok rakétatámadására. Az apró muszlim szultánság nem először megy szembe az arab világ Izrael-ellenességével. Az uralkodó egyszer hanuka-ünnepségen vett részt, a közelmúltban pedig bahreini delegáció járt Izraelben, a palesztinok dühét kiváltva.

„Miután Irán megbontotta a térségben fennálló rendet, és országokat szállt meg katonai erejével, ezért a régió bármely állama, beleértve Izraelt is, jogosult arra, hogy megvédje magát az ellenséges veszélyforrások megsemmisítésével” – jelentette ki Khalid al-Khalifa sejk, Bahrein külügyminisztere.

Az arab sajtóban sokat foglalkoztak a történelmi állásfoglalással. „A bahreini külügyminiszter kiállása az izraeli csapás mellett ritka, sőt talán példátlan nyilatkozat egy arab ország részéről” – jelent meg a bejrúti Daily Star napilapban.

Bár Izrael és Bahrein hivatalosan nem áll diplomáciai kapcsolatban egymással, az Arab-öbölben fekvő országokat is veszélyeztető iráni fenyegetés felülírja a korábbi ellenséges viszonyt. Bahrein különösen nagy problémának tartja az iráni befolyás terjeszkedését, mert a szunnita vezető réteg által irányított ország lakosságának többsége az iszlám siíta ágának követője, és Irán célja egy kiterjedt siíta befolyási övezet létrehozása és irányítása.

zsido.com

Forrás: Algemeiner