Bahreini küldöttségek több nem hivatalos izraeli látogatása után hamarosan hivatalos izraeli delegáció utazik Bahreinbe.

A szultánság kormányának egyik, neve elhallgatását kérő tisztviselője szerint Bahrein hivatalos diplomáciai kapcsolatot szeretne kiépíteni a zsidó állammal. „Bahrein nem tekinti ellenségnek Izraelt. A két ország közeledése nem áll ellentétben a bahreini alapelvekkel”- mondta.

A siíta Irán dominanciájától tartó Bahrein az utóbbi időben többször kiállt Izrael mellett.  “Izraelnek jogában áll megvédenie magát” – jelentette ki a múlt hónapban Bahrein külügyminisztere, miután a zsidó állam katonai választ adott a Szíriában állomásozó iráni csapatok rakétatámadására. Az apró muszlim szultánság nem először megy szembe az arab világ Izrael-ellenességével. Az uralkodó egyszer hanuka-ünnepségen vett részt, a közelmúltban pedig bahreini delegáció járt Izraelben, kiváltva a palesztinok dühét.

Az izraeli Külügyminisztérium megerősítette, hogy küldöttséget menesztenek az UNESCO világörökségekkel foglalkozó konferenciájára, melyet Bahreinben tartanak június végén, és az izraeli delegációban két magas rangú kormánytisztviselő is helyet kap.

Bár számos szakértő biztosra veszi, hogy nem hivatalos csatornákon már régóta jó viszonyt ápol az öböl-menti ország és Izrael, hivatalosan most utazik először izraeli küldöttség Bahreinbe.

A közeledést politikailag megkönnyíti, hogy egy ENSZ által szervezett rendezvény ad alkalmat a találkozóra, ahol a fogadó ország köteles minden ENSZ-tagállam képviselőjét fogadni, függetlenül az országaik között fennálló viszonytól. Erre jó példa egy másik, Malajziában tartott ENSZ konferencia, melyen Izraeli is részt vett, miközben Malajzia kifejezetten ellenségesen viszonyul a zsidó államhoz.

zsido.com

Forrás: Israelandstuff

Megszakítás