Egy ökumenikus, békepárti civil szervezet látogatott Izraelbe Bahreinből. A Perzsa-öbölben fekvő, kis szigetekből álló királyságból még soha nem érkezett delegáció a zsidó államba.

A szervezet közleménye szerint a “tolerancia és békés együttélés” üzenetét hozták el Izraelbe a Jeruzsálem státuszát rendező amerikai határozat keltette viharban. A kormánytól független “Ez Bahrein” nevű szervezet közölte, hogy látogatásuknak nincs hivatalos jellege, ám hozzátették, hogy az uralkodó, Hámád király támogatja törekvéseiket. Bahreinnek nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata Izraellel, és létezését hivatalosan nem ismeri el.

A Palesztin Hatóság sajtójában elterjedt, hogy megtagadták a csoport belépést a Templom-hegyen álló Al-Aksza mecsetbe. A palesztin oktatási miniszter a minisztérium weboldalán jelentette be, hogy megtiltja az általa és az ENSZ által fenntartott iskoláknak a delegáció fogadását. A Gáza-övezetben tüntetést is tartottak a delegáció ellen, amikor elterjedt az a – hamis – hír, hogy oda is el akarnak utazni. A civil szervezet vezetője megerősítette, hogy végül nem látogattak el az Al-Aksza mecsetbe, bár szerinte hivatalosan nem tiltották ki őket onnan.

Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Intézet munkatársa részt vett a delegáció útjának megszervezésében.  “25, különböző felekezetű, vezető beosztású ember érkezett Bahreinből.  Nagyjából egyharmaduk muszlim, de vannak köztük keresztények és buddhisták is. Látogatásuk nem politikai természetű volt, így nem is találkoztak politikusokkal.” – mondta.

A látogatás nemcsak a Palesztin Hatóságban, hanem Bahrainen belül is nagy felháborodást keltett, különösen, miután fényképeket is közöltek jeruzsálemi látogatásukról. Az Ez Bahrein szervezet sietett leszögezni, hogy utazásuknak semmilyen hivatalos jellege nem volt. “A delegáció, melynek tagjai között Bahrainben élő külföldi állampolgárok is voltak, nem képvisel semmilyen hivatalos bahreini szervet. Kizárólag a saját magunk képviseletében utaztunk el, a saját kezdeményezésünkre.” – közölték.

A civil szervezet, mely csupán idén májusban alakult meg hivatalosan, izraeli útját egy átfogó, számos európai országot és az Egyesült Államokat érintő program részének nevezte. “Kezdeményezésünk a tolerancia és a békés egymás mellett élés jegyében született, ami a Bahreini Királyságot és az ország társadalmát is jellemzi. A célunk az, hogy minél több muszlim, zsidó és keresztény szent helyre jussunk el a világ minden részén.”

A bahreini Nemzeti Iszlám Fórum elítélte a látogatást, mely “az Izraellel kapcsolatos viszony normalizálását segíti elő”, illetve sérti a királyság alapelveit, mely elítél minden ilyen irányú próbálkozást.

A zsidó állam bojkottját hirdető BDS mozgalom hivatalos eseménynek tekintette a delegáció látogatását, és közleményt adott ki, melyben éles hangon ítélte el “a bahreini despotikus rezsim és a megszálló, apartheidet fenntartó Izrael” közötti kapcsolatfelvételt.

A bahreini delegáció látogatása jól illeszkedik abba a folyamatba, melynek során egyre több, elviekben Izraelt el sem ismerő arab állam kezd együttműködésbe Izraellel, elsősorban az egységes, Irán-ellenes fellépés érdekében.

zsido.com

Forrás: Arutz7