A stutthofi és az egykor magyar áldozatokat is fogva tartó zsitomiri, valamint kamjanec-pogyilszkiji haláltáborok túlélőinek jelentkezését is várják.

A Babij Jar-i mészárlás túlélőinek jelentkezését várja a Simon Wiesenthal Központ, amely több esetben is perben áll egykori elkövetőkkel – olvasható a Ynetnews honlapján. Az egykori náci bűnösöket felkutató szervezet mindeddig közel 80 olyan ma is élő személy nevét gyűjtötte össze, akik részt vettek az 1941-es, közel 50 000 áldozatot követelő tömegmészárlásban; és közülük két embert azonosítottak is nemrég.

A lengyel Stutthofban felállított koncentrációs tábor túlélőinek jelentkezését szintén várják, hogy az 1943-ban aktív szerepet vállaló elkövetők ellen nemrég indított perekben tanúskodást vállaljanak. A tábori őrökként dolgozó két férfit két héttel ezelőtt szembesítették elsőként tetteikkel, amihez húsz egykori foglyot kerestek fel tanúskodás céljával.

Az Efraim Zuroff által vezetett szervezet a zsitomiri, valamint kamjanec-pogyilszkiji haláltáborok egykori foglyait is igyekszik megtalálni. A két helyszínre 1941. nyarán deportáltak magyar zsidókat tömegesen, akiket ukrán, német és magyar tisztek gyilkoltak meg.

„Versenyben vagyunk az idővel” – hangsúlyozta Zuroff. „Minden egyes nap, amit ezek az emberek bíróság elé állás nélkül töltenek, közelebb jutattja őket az ítélet és az igazság elkerüléséhez” – tette hozzá.

zsido.com

Kép forrása: Ynetnews