A világon szétszóródva nagyon sok azeri él, az anyaország pedig minden erejével azon van, hogy minél többjükben alakítson ki erős kötődést Azerbajdzsánnal. E cél elérése érdekében az Izraelben hasonló céllal működő, Magyarországon is aktív Birthright/Taglit program szervezőivel fogott össze az azeri vezetés, hogy az izraeli tapasztalatokra építve alakítsa ki saját cselekvési tervét.

Húsz éves fennállása alatt a Birthright Izrael legnagyobb oktatási-turisztikai szervezetévé nőtte ki magát, amely többszázezer, a diaszpórában élő zsidó fiatalnak mutatta be a zsidó államot és tette vonzóvá az Izraelbe települést, illetve jelentős számú zsidó üzletember figyelmét hívta fel az izraeli gazdasági lehetőségekre. A Birthright által kidolgozott programot felhasználva már több ország kezdett hasonló akcióba, így próbálva a távolba szakadt állampolgárait, vagy a már régen külföldre költözöttek leszármazottait visszacsalogatni, illetve az anyaországgal való kapcsolatukat erősíteni. Ilyen például a ReConnect Hungary, az örmény Birthright Armenia, a görög Heritage Greece, az ír Global Irish Summer Camp, vagy az észak-macedón Birthright Macedonia.

Amíg Azerbajdzsán határain belül kevesebb, mint tízmillió ember él, addig a világon további 30-35 millió azerit tartanak számon, akik közül 13 millióan a szomszédos Iránban élnek.

„Tavaly látogatást tettünk a tel-avivi értéktőzsdén megrendezett Izraeli Innováció rendezvényen, ahol megismerkedtünk a Birthright programjával és megbeszélést folytattunk a szervezet vezetőivel. Rengeteg segítséget kaptunk a saját, azerbajdzsáni örökséget bemutató programunk fejlesztéséhez, amely jelenleg egy nyári tábor formájában ölt testet, de szeretnénk további lépéseket is tenni. A célunk az, hogy kapcsolatot teremtsünk a külföldön élő azeri fiatalokkal, valamint segítséget nyújtsunk nemzeti identitásuk erősítéséhez, illetve népünk és államunk hatékonyabb képviselethez” – mondta Vugar Mammadov, Azerbajdzsán diaszpóraügyi állami bizottságának képviselője.

„Nagy benyomást tettek ránk a Brithright által elért eredmények, és eldöntöttük, hogy bevonjuk a világ különböző részén élő fiatal azeri szakembereket hazánk vérkeringésébe. Elsősorban az orvosokra, mérnökökre és kormányzati szakemberekre koncentrálunk, de fontosak számunkra a művészek, zenészek és tudósok is.” – tette hozzá.

A koronavírus miatt a Birthright programjai jelenleg online formában zajlanak, de a résztvevő izraeli cégek, mentorok és oktatási szakemberek továbbra is mindent megtesznek, hogy a lehető legteljesebb élményt biztosítsák az érdeklődőknek.

Hasonló okokból az azeri program is csak online formában vehette kezdetét és csak a járvány lecsendesedése után tudják minden elképzelésüket megvalósítani. A program elindításánál a Birthright vezérigazgatója, Idit Rubin segédkezett.

„Az elmúlt évtizedben sikerült olyan, globális hálózatot kiépíteni, melynek nyolcszáz fiatal üzletember, befektető és vállalkozó a tagja, akik mind kulcsszerepet töltenek be a saját szakterületükön és akik számára kiemelkedő jelentőséggel bír Izrael. Nem csoda, ha más országok is szeretnének hasonló programot létrehozni, hiszen a mai fiatalokkal kialakított kapcsolat a jövőben fontos eredményeket hozhat” – mondta Rubin.

zsido.com

Forrás: JPost