A függetlenség kérdésében a katalán zsidó közösség éppúgy megosztott mint a katalán társadalom egésze.

A zsidó vezetők ígéretet tettek arra, hogy megtartják a szukkoti istentiszteleteket a katalán függetlenségről szóló referendumot követő összecsapások és sztrájkok ellenére is. A spanyol rendőrség és a függetlenségpárti tüntetők közti összecsapásokban közel 800-an sérültek meg. Spanyolország, bár teljes mellszélességgel kiáll egy palesztin állam létrehozása mellett, élesen ellenzi Katalónia függetlenségét és alkotmányellenesnek tartja a népszavazást.

A vasárnapi lázongások után Victor Sorenssen, a barcelonai zsidó közösség egyik vezetője így nyilatkozott: „a város zsidó közösségeire nem lesz hatással az eset, mely alapvetően politikai vita tárgyát képezi”. A közösségi eseményeket, többek közt a szukkoti és szimchát torái ünnepségeket a tervek szerint megtartják, a referendum körüli feszültségek ellenére. Sorenssen azt is elmondta, hogy nincsen tudomása arról, hogy a zsidó közösség tagjai közül bárki megsérült volna az összecsapásokban.

Ahogyan a katalán társadalom egésze, úgy azon belül a zsidó közösség is megosztott a függetlenség kérdésében, így nem is adtak ki egységes állásfoglalást az ügyben. „A zsidó közösség vallásos és kulturális intézmény, és tiszteletben tartjuk tagjainak különböző elképzeléseit és nézőpontjait, ami a függetlenség pártolásától a teljes ellenzésig terjedhet.”

Barcelonában a körülbelül 45 ezer fős spanyolországi zsidó népesség nagyjából egyharmada, 15 ezer zsidó él az Európai Zsidó Kongresszus adatai szerint.

Forrás: Arutz7