Az amerikai külügy szóvivője szerint a Biden-kormány ellenzi azt, hogy az ICC “háborús bűnök” miatt nyomozzon Izraelben – írja az Arutz 7.

Az USA Külügyminisztériumának szóvivője, Ned Price azt mondta szerdán, hogy a Biden-kormány ellenzi, és csalódott amiatt, hogy a Nemzetközi Bűnügyi Bíróság (ICC) nyomozást folytat, amit állítólagos izraeli háborús bűnök miatt indított a Palesztin Hatóság területén.

Price szerint az ICC-nek “nincs jogköre ebben az ügyben,” és “igazságtalan módon” veszi célba Izraelt.

“Izrael nem tagja az ICC-nek, és nem fogadta el a bíróság jogköreit területein. Komolyan aggódunk amiatt, hogy az ICC megpróbálja érvényesíteni erejét izraeli személyeken” – tette hozzá.

Hozzátette, hogy a Biden-kormány jelenleg vizsgál egy olyan elnöki rendeletet, amit a volt elnök, Donald Trump hozott, és ami szankciókat vetett ki az ICC főügyészére, Fatou Bensouda-ra és helyetteseire, amiért azok feltételezett amerikai háborús bűnök után nyomoztak Afganisztánban.

“Bármennyire is ellenezzük az ICC tetteit a palesztin helyzettel és Afganisztánnal kapcsolatban, alaposan újragondoljuk a szankciókat, amiket a 13928-as elnöki rendelet nyomán vetettek ki, hogy eldönthessük, mi a következő lépés” – mondta.

Szerdán jelentette be az ICC Hágában, hogy hivatalosan is nyomozást indít a Gázai Övezetben, Júdeában, Szamáriában és Kelet-Jeruzsálemben elkövetett állítólagos háborús bűnök miatt.

Az ügyész bejelentésében azt írta, hogy a nyomozás az Erős szikla hadművelet (2014 nyara) előtti időszakban történtekre fog fókuszálni

A bíróság szerint a nyomozást “függetlenül, részrehajlás nélkül, objektivitással, félelem és kivételezés nélkül” fogják végrehajtani.

A döntést Benjamin Netanjahu miniszterelnök is ellenezte. Abszurdnak nevezte azt, hozzátéve, hogy “ez vegytiszta antiszemitizmus, és a képmutatás csúcsa.”

A Jamina elnöke, Naftali Bennett az ICC döntését egy “komédiának” nevezte. “Az ICC egy antiszemita szervezet, ami megkötné Izrael kezét, hogy az ne tudja megvédeni magát” – mondta.

“Izrael volt védelmi minisztereként tisztán fogalmazhatok: Izrael és katonái továbbra is meg fogják védeni magukat, meg fogják védeni a demokráciát, és meg fogják védeni értékeinket a radikális iszlám terror ellenében, és az ICC ezt nem fogja megakadályozni.”