Izrael ismét tiltakozik, mert az UNESCO titkos szavazáson megint olyan határozatot fogadott el Jeruzsálemről, amelyben a Templom-hegyre csak arab nevén hivatkoznak – jelentette az izraeli média szerdán.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hazarendelte konzultációra Karmel Sama-Hakohent, Izrael UNESCO-hoz akkreditált követét. Az ok: az UNESCO egy újabb határozatot fogadott el, amelyben a Templom-hegy csak arab elnevezéssel szerepel. Az új határozat ugyan enyhébben fogalmaz Izraellel szemben, de a Templom-hegyet kizárólag Haram al-Sarifként említi, ezzel az izraeli kormány szerint ismét figyelmen kívül hagyja a zsidóknak és a keresztényeknek a városhoz fűződő történelmi kapcsolatát.

“Tovább folyik az abszurd színház, elhatároztam, hogy konzultációra hívom Izraelbe UNESCO nagykövetünket” – jelentette ki az izraeli kormányfő egy szerdai rendezvényen. “El fogjuk dönteni, mit tegyünk, mik lesznek a szervezettel szembeni további lépéseink” – tette hozzá.

“Ez egy újabb abszurd döntés Izrael, a zsidó nép és a történelmi igazság ellen” – jelentette ki a szavazás után Karmel Sama-Hakohen, majd “a történelem szemétládáját” jelképező dobozba dobta a határozat szövegét tartalmazó papírt – jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

Az UNESCO Világörökségi Bizottságának újabb határozata Izraelt elsősorban a jeruzsálemi óvárosban és annak környékén folytatott ásatások és változtatások miatt ostorozza.

Az indítványt a bizottság jelenlegi huszonegy tagja közül tíz ország támogatta, kettő ellenezte, nyolc tartózkodott, Jamaica távol maradt a szavazástól.

Izraelben a szavazás titkossága ellenére tudni vélik, hogy a muzulmán országok mellett Kuba és Vietnam szavazta meg a határozatot, Tanzánia és a Fülöp-szigetek ellenezte, a többi tagország pedig tartózkodott, miután közülük négy európai ország – Lengyelország, Finnország, Horvátország és Portugália – ezt előre be is jelentette.

Jordánia és a palesztinok nevében Libanon és Tunézia nyújtotta be az indítványt, mert jelenleg ők tartoznak a Világörökségi Bizottság évente változó huszonegy tagállama közé.

Az Izrael örökségvédelmi politikáját elítélő határozat enyhébben fogalmaz a két héttel korábbinál. Egészen döbbenetes módon például zsidó nevén említi, és nem teszi idézőjelbe a Siratófalat, valamint nem írja helyette annak arab nevét, az al-Burak teret, valamint nem nevezi a város “megszállójának” Izraelt, ahogy az korábbi UNESCO-határozatokban szerepelt.

Emellett azonban az új szöveg a jeruzsálemi óvárosban található, muzulmánok, zsidók és keresztények számára egyaránt szent helyet, amelyet arabul Haram al-Sarifnak vagy al-Aksza mecsetnek, héberül Har Habajtnak, angolul pedig Temple Mountnak, vagyis Templom-hegynek hívnak, továbbra is csakis arab nevén nevezi meg.

Az UNESCO szerdán elfogadott határozata nagyban hasonlít az október közepén a szervezet Végrehajtó Bizottsága által elfogadott döntéshez, amelyben az állt, hogy Izrael akadályozza a muzulmánok hozzáférését a Kelet-Jeruzsálemben található szent helyekhez, valamint a kelet-jeruzsálemi régészeti feltárások miatt marasztalta el az országot. Izrael válaszul azonnali hatállyal több területen is felfüggesztette együttműködését az UNESCO-val.

Az arab országok javaslatára az UNESCO Világörökségi Bizottsága minden évben szavaz a jeruzsálemi szent helyek veszélyeztetett voltáról, de csak az elmúlt évben kezdték csakis arab neveiken említeni az óváros szent helyeit.

Miközben az UNESCO egymás után adja ki Izrael-ellenes állásfoglalásait, egyre több ország határolódik el a botrányos gyakorlattól. Legutóbb Mexikó és Olaszország vezetői deklarálták, hogy az országuk képviselői nem megfelelően szavaztak a nemzetközi szervezetben. Matteo Renzi kijelentette: “Lehetetlen, hogy a továbbiakban is ilyen és ehhez hasonló határozatok szülessenek az ENSZ-ben és az UNESCO-ban, amikkel Izraelt támadják. Sokkolónak találom, és elrendeltem, hogy változtassuk meg (tartózkodó) álláspontunkat az ügyben – még akkor is, ha ez eltér attól, amit a többi európai ország képvisel”.

MTI/zsido.com