A külügyminisztérium épületénél összegyűlt több ezres tömeg Franciaország tartózkodó szavazata ellen demonstrált.

Több ezren gyűltek össze csütörtök este Párizsban a francia külügyminisztérium közelében, hogy kifejezzék: elégedetlenek a francia UNESCO-delegált döntésével. A franciák tartózkodtak a zsidóságnak Jeruzsálemhez kötődő kapcsolatát tagadó legutóbbi határozat elfogadásakor – adta hírül a Jerusalem Post.

A Quay d’Orsay épületénél felvonuló tömeghez közel 30 zsidó és Izrael-barát szervezet csatlakozott; és több keresztény vezető, valamint az örmény közösség képviselői is részt vettek a tüntetésen.

Jean-Marc Moskowicz, az Európai Zsidó Parlament egykori tagja és a rendezvény egyik szervezője hangsúlyozta: “Ez az első alkalom, amikor ennyi zsidó szervezet gyűlt össze demonstrálni együtt ezen a helyen, a francia diplomácia szívében”.

paris

 

“Manuel Valls azt mondta, hogy Franciaország tévesen döntött, amikor nem szállt egyenesen szembe a határozattal. De ugyanezt a döntést meghozták tegnap is ugyanezen a helyen, itt Párizsban. Ez mégis mit jelent? Válaszokat akarunk kapni a francia hatóságoktól a kérdéseinkre!” – jelentette ki Sacha Reingewirtz, a Francia Zsidó Diákszervezetek elnöke, aki a jelenlevőkhöz hasonlóan arra szólította fel a francia kormányt, hogy “egyenes álláspontot” képviseljen az ügyben.

paris

Elie Chemould szintén felháborodásának adott hangot a tömegben: “Franciaországnak szégyenkeznie kell az UNESCO döntés miatt. Azért vagyunk itt, hogy kifejezzük a támogatásunkat Izrael és Jeruzsálem iránt. A közösségből sokan pont az itt kialakult helyzet miatt hagyták el az országot és vándoroltak Izraelbe” – tette hozzá a résztvevő a médiának tett nyilatkozatában az esemény során.

 

zsido.com

 

 

Képek forrása: www.lemondejuif.info