Íme az elmúlt pár év döntései összegyűjtve.

Izrael már 68 éve tagja az ENSZ kulturális, tudományos és oktatási szervezetének, leszámítva azt az öt évet, amikor eltávolították a zsidó államot a szervezet tagjai közül, mert régészeti feltárásokat végeztek a jeruzsálemi Templom-hegyen. Végül azután kapott újra tagságot, amikor ez Egyesült Államok a finanszírozás befagyasztását helyezte kilátásba.

Az UNESCO legutóbbi, Hevront a zsidó néptől elidegenítő döntése csupán egy volt az elítélő határozatok hosszú sorában. 2010-ben már egyszer mecsetnek titulálták az ősatyák sírjait rejtő Máchpéla-barlangot Hevronban, illetve a Bét-Lechemben található Ráchel sírját is, és felszólították a zsidó államot, hogy ezeket a helyszíneket vegye le a saját nemzeti örökségeit felsoroló listáról. Ekkor Netánájhu miniszterelnök a következőket mondta: “Abszurd, hogy el akarják vágni a zsidó népet ősi örökségétől. Ha azok a helyszínek, ahol a zsidó nép ősei nyugszanak, nem képezik a nemzeti örökség részét, akkor vajon mi?” A beadvány elfogadása után Izrael megszakította kapcsolatát a világszervezettel.

2011-ben az UNESCO felvette teljes jogú tagjai közé a Palesztin Hatóságot. A döntést 107 tagország támogatta, 52-en tartózkodtak és mindössze 14-en ellenezték. Izrael azzal fenyegetőzött, hogy végleg megszakítja kapcsolatait a szervezettel, de ennek ellenére egy hónappal később ünnepélyes keretek között felvonták a palesztin zászlót az UNESCO párizsi központjában. A palesztin képviselők nem tétlenkedtek, és azzal vádolták meg Izraelt, hogy a gázai hadművelet során szándékosan öltek gyermekeket, illetve korlátozzák a muszlimok jogait a Templom-hegyen. Bizonyítékok hiányában végül ezen ügyekben nem született elítélő határozat.

2016-ban a palesztinok egy olyan határozat elfogadását javasolták, mely tagadja a zsidó nép és a Siratófal, illetve a Templom-hegy közötti kapcsolatot. A 24 tagország által támogatott szöveg a szent helyeket kizárólag azok arab nevével illeti, és 15 alkalommal nevezi Izraelt megszálló erőnek. “Folytatódik ez az abszurd színielőadás. Izraelbe rendeltem konzultációra országunk UNESCO képviselőjét, hogy megvitassuk a teendőket és kapcsolatunk jövőjét a világszervezettel.”- nyilatkozta Netánjáhu. Ban Ki-moon egykori ENSZ-elnök és Irina Bokova, az UNESCO igazgatója ekkor elismerték, hogy a Templom-hegy a zsidók számára is szent hely.

Idén, Izrael 69. függetlenségi napjára különleges meglepetéssel készült az UNESCO: felszólították a zsidó államot, hogy szüntesse meg szuverenitását Jeruzsálem egésze felett. A határozatot 22 ország támogatta, ami indokot szolgáltatott Izrael számára, hogy némi pozitív eredményt is lásson a dologban, hiszen egy évvel korábban még 32 állam támogatta a beadványt. Izrael saját diplomáciai erőfeszítéseinek tulajdonította, hogy 10 ország végül elállt a tervezet megszavazásától. További reményt adhat Izraelnek az új amerikai kormány támogató magatartása. Nicki Haley, az Egyesült Államok UNESCO-képviselője már fel is szólította a világszervezetet a legutóbbi, Hevronnal kapcsolatos határozat visszavonására, és országa anyagi támogatásának megvonásával fenyegetőzött.

Forrás: Ynet