Üdvözölte az Európai Rabbik Konferenciája, hogy a néppárti Antonio Tajanit választották az Európai Parlament elnökének. A szervezet szerint Tajani a „zsidó nép igazi barátja”. 

A 63 éves jobboldali olasz politikus, aki korábban uniós biztos és Silvio Berlusconi kormányfő szóvivője is volt, a baloldali Martin Schultzot váltja. A moszkvai főrabbi Pinhas Goldschmidt a szervezet nevében kifejtette: Tajani Izrael barátja, tettei és nyilatkozatai pedig azt bizonyítják, hogy személye „jó a zsidóságnak” – olvasható a jta.org cikkében.

Egy franciaországi rendezvényen, amit Toulouse-ban tartottak 32 ország zsidó vezetőinek részvételével Antonio Tajani felszólalásában kifejtette: a városban korábban történt, egy zsidó iskola ellen elkövetett merényletben hasonló okokból gyilkoltak gyerekeket, mint 70 éve az európai zsidókat. Az antiszemita támadások száma 2014-ben például a duplájára emelkedett az azt megelőző évhez képest, ami még határozottabb fellépésre int – tette hozzá a politikus. Tajani az összegyűlteknek azt ígérte: az EP-ben azért fognak harcolni, hogy zsidóként élhessenek a kontinensen. „Tiszteletben tartjuk az önök hitét és mindent megteszünk azért, hogy kompromisszumok nélkül gyakorolhassák vallásukat” – mondta az EP új elnöke.

 

Kép: bbc.com