Az elmúlt héten rendezték meg a világ legnagyobb kóserélelmiszer bemutatóját, a Kosherfest-et.

„Figyelem: tejes és húsos kóstolás az emeleten”- hirdette egy tábla a Meadowlands Exposition Center bejáratánál a New Jersey-beli Secaucus-ban. Furcsa figyelmeztetésnek tűnhet ez egy kongresszusi központban, ám az ételkiállítás látogatói egyáltalán nem ütköznek meg ezen: a Kosherfest a világ legnagyobb, kizárólag kóser ételeket felsorakoztató élelmiszer bemutató fesztiválja, ahol az érdeklődők legnagyobb része követi a kóserság előírásait, így többek között a tejes és a húsos ételek szétválasztására vonatkozó szabályokat is.

Az évente megrendezett, kétnapos vásáron az élelmiszeripar több mint négyezer szakértője gyűlt össze, hogy megtekintsék 325 forgalmazó termékkínálatát a cukorkáktól a borokig. A hétköznapi élelmiszerek (mint a füstölt lazac, vagy a különböző ízesítésű bagelek) mellett meglepő ételek és italok is felbukkantak. Ezekből mutatunk be néhányat.

Képes macesz

A Matzohgram nevű képes maceszt a Kosherfest-en megválasztották az év kóser termékének. Az Independent Ink nevű cég színes, ehető tintával nyomtat Dávid-csillagot, peszáchi üdvözleteket, vagy szédertálat a maceszokra. Nagyobb mennyiség rendelése esetén a megrendelő saját választása szerinti képet nyomtatnak a lapokra. „Kreatívvá teszi a széderasztalt. A fogyasztók különféle minták közül válogathatnak, hogy érdekesebb tegyék az estét a gyermekek számára.”- mondta NK Ranganathan, az Independent Ink’s vezérigazgatója.

Fontos azonban kiemelni, hogy az előírások szerint a peszáchi széderen csak olyan maceszt fogyaszthatunk, melynek nincsen más összetevője, csak liszt és víz. A nyomtatott képekkel ellátott maceszlapok érdekesek lehetnek ugyan, de a micva teljesítésére nem alkalmasak.

Oxigénnel dúsított víz

Az oxigénnel dúsított víz forgalmazói a fizikai megerőltetés utáni gyorsabb regenerálódást és tiszta elmét ígér annak, aki a terméküket fogyasztja. Egy üveg sokkal több stabilizált oxigént tartalmaz mint a csapvíz. „Az elfogyasztott víz oxigéntartalma bekerül a vérkeringésbe, és azonnal javítja az összpontosításra való képességet, a regenerálódást, a kitartást és az állóképességet” – indokolta a termék fontosságát a Formula Four Beverages kereskedelmi igazgatója, Max Lewis. Az oxigén nem gáz formában van jelen a folyadékban, így nem is tud elillanni, amikor kinyitják az üveget.

Sós karamelles fagyasztott pizza

Az Elegant Desserts nevű vállalat édes fagyasztott pizzákat árul. Kínálatukban szerepel a sós karamell, a mogyoróvaj és a tejszínes aprósütemény is. Termékeik nevét az angol fagyasztott (frozen) és a pizza szavakból alkották meg, így lett az új ételtípus neve frizza, és a sós karamelles frizza nyerte meg a bemutatón a legjobb desszertnek járó díjat. A tejmentes finomság alapja sütemény, melyet sós karamelles fagylalttal és karamell szósszal töltenek meg. „Mindenki meg van őrülve érte, mert szórakoztató, élvezetes és különleges”- mondta Benjamin Weisz, a brooklyni központú Elegant Desserts elnöke.

Konyhakész saksuka

Csak a tojást kell hozzáadni, és máris készen van a Közel-Kelet lecsója, a saksuka. „Alaposan felgyorsul tőle minden”- jegyezte meg Tami Bezborodko, az Iron Chef helyettes marketing igazgatója. „Hét perc alatt elkészíthetünk egy ízletes, forró reggelit.” A szósz paradicsomot és fűszereket tartalmaz, és sima, illetve közepesen csípős változatban kapható.

A rabbi barbecue szósza

Mendel Segal rabbi a zsidó, illetve a déli konyha által inspirált barbecue szószt árul. A Kansas City Kosher BBQ Festival alapítója három ízben kínálja RaBBi-Q szószát. Újítás a mézes-gránátalmás BBQ szósz, melyet Segal az újévi előkészületek során, zsidó és déli gyökereiből egyaránt merítve hozott létre. „Nagyon jól fogy a nem-zsidó piacon is, mivel eddig még senki nem állt elő ilyen ízvilággal rendelkező barbecue szósszal. És a zsidók is azonnal ráharapnak”- mondta a büszke tulajdonos.

Forrás: JTA