Sebastian Kurz a Belorussziában fekvő Mali Trosztinec koncentrációs táborban tartott emlékműavatáson beszélt arról, hogy Ausztria jelentős késéssel kezdte csak meg múltjának feldolgozását, és a holokausztban betöltött szerepével való szembenézést.

Ausztriában a második világháború előtt 185 000 zsidó élt. A nácik hatalomra jutása és az Anschluss hatására tömegek vándoroltak ki, de 65 000 zsidó így is a náci népirtás áldozatává vált.

„A háború után a könnyebbik utat választottuk: elhallgattuk a felelősségünket. Ma azonban Ausztria elismeri a felelősségét. A náci bűnökkel való szembenézésünk a mai napig tart. A most felavatott emlékmű e törekvés látható és fontos bizonyítéka” – jelentette ki Kurz. „Nem felejtjük el ezt a helyet és az áldozatok neveit sem. Ezen a helyen emlékezünk rájuk és ezen a helyen jelentjük ki, hogy mindez nem történhet meg újra” – tette hozzá.

Az avatást követően a bécsi hitközség kántora, Schmuel Barsilai mondta el a gyászolók kádis imáját, és felolvasta azon áldozatok neveit, akik azon a napon születtek.

A koncentrációs tábor új emlékművét Daniel Sanwald tervezte. A tíz oszlopra osztott betontömb a Bécsből útnak indított tíz deportáló szerelvényt jelképezi. Az oszlopokon a Mali Trosztinecben meggyilkolt osztrák zsidók személynevei olvashatók.

Az avatást megelőzően Sebastian Kurz ellátogatott a közeli Blagovscsina melletti erdőbe, ahol a legtöbb áldozatot kivégezték. A fákon 550 sárga emlékplakett függ, mindegyiken egy-egy meggyilkolt ember neve. A kancellár egy újabb plakettet helyezett el, melyen a 13 éves korában kivégzett bécsi fiú, Arthur Loschitz neve áll.

A megemlékezésen jelen volt Oskar Deutsch, az osztrák hitközség elnöke is, aki megköszönte Kurz határozott kiállását Ausztria felelősségvállalása mellett.

„A Mali Trosztinecben történt megemlékezés mutatja, hogy a nemzetiszocializmus bűnei nem merülnek feledésbe, még ennyi idő eltelte után sem. A Mali Trosztinec melletti kivégzőhely nem csak a tömeggyilkosságok szimbóluma, hanem az évtizedeken át tartó csenddé, elfojtásé és passzivitásé is” – mondta az elnök. Oskar Deutsch ezután kitért az egyre növekvő antiszemitizmus problémájára is. „A zsidók és Izrael Állama elleni előítéletek felerősödtek az elmúlt években. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy Ausztriában még ma is elevenen élnek az antiszemita sztereotípiák.” – jelentette ki.

zsido.com

Forrás: JPost

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

Megszakítás