Wolfgang Sobotka szerint Izrael biztonsági rendszere nemcsak országa, hanem egész Európa számára példával szolgál.

“Izrael nagyon nagy tudással és tapasztalatokkal rendelkezik, és ez az, ami számít – nemcsak Ausztria, hanem egész Európa számára” – mondta Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter Izraelben tett hivatalos látogatásakor. “Egyrészt ez az ország nyílt társadalommal rendelkezik, ugyanakkor a határvédelme is hatékony” – tette hozzá a vezető.

A belügyminiszter izraeli útja az első hivatalos látogatás osztrák részéről Alexander Van der Bellen szövetségi elnök beiktatása óta. Wolfgang Sobotka összesen hat napig maradt a zsidó államban, és az utolsó három napot magánszemélyként töltötte az országban – derült ki a Jerusalem Post múlt heti írásából.

A Golán-fennsíkon szolgáló katonák meglátogatása mellett Sobotka a holokauszthoz kötődő emlékhelyek közül is többet felkeresett. A Jad Vasem Múzeumban látogatást tett, majd több osztrák, Izraelben élő holokauszt-túlélővel is találkozott.

“Nem tudom felfogni, hogyan történhetett meg ez a szörnyű bűncselekmény –  aminek osztrák állampolgárok elkövetőivé és áldozataivá is váltak egyszerre” – mondta Sobotka. Továbbá hangsúlyozta: az országában élő zsidó intézményeket kiemelt figyelemmel próbálják megvédeni a szélsőséges és antiszemita támadásoktól.

 

zsido.com

 

Kép forrása: Jerusalem Post