Hosszú évek csökkenése után ismét növekszik a Nagy-Britanniában élő zsidók száma. Ennek oka a haredi közösség egyre nagyobb gyermekvállalási kedve.

A brit hitközségek ernyőszervezete által készített statisztikai kutatás szerint a zsidó közösségen belül 2006 óta minden évben nagyobb a születések száma, mint a halálozásoké. A szigorúan vallásos haredi közösségben 1979 óta múlja felül egyre inkább a gyermekvállalási kedv az átlagot. Jelenleg hét gyermeket nevelnek jellemzően egy brit haredi családban. Ugyanebben az időben jelentősen megnövekedett a születéskor várható élettartam is, melynek oka a javuló egészségügyi ellátásban keresendő.

Az Egyesült Királyságban 1979 és 2006 között átlagosan 3165 zsidó gyermek született évente és 3858-an haltak meg. 2007 és 2015 között azonban örvendetes változás következett be: a születések száma 3599, a halálozásoké 3254 volt.

“A zsidó közösség száma 2006 óta folyamatosan növekszik az Egyesült Királyságban, aminek legfőbb oka a haredi közösségben tapasztalható magas születésszám. Jelenleg a haredi közösség kisebbséget alkot a teljes brit zsidóságon belül, ám 2015-ben a zsidó gyermekek 47%-a haredi családba született. A teljes brit zsidó közösségben a jövőben jelentősen módosulnak majd a különböző irányzathoz tartozók arányai, mert amíg a haredi közösség létszáma évente 5%-kal nő, addig a nem-ortodox zsidóké 0,3%-kal csökken. A kutatás szerint a harediek 2031-re válnak a jelenleg 250 000 fős brit zsidóság legnagyobb közösségévé.

A nem-haredi brit zsidó nőkre jellemző átlagos szülésszám 1.98. Ha a teljes zsidó közösség adatait nézzük, akkor ez a szám 2,6 szülés/nő.

A felmérést készítő kutatók elmondták, hogy Nagy-Britanniában nem jegyzik fel a vallást sem születéskor, sem halálozáskor. Adataikat így más forrásból – például körülmetélések száma, zsidó temetések száma – kellett megszerezniük.  A lányok születését a fiúk születéséből képezték becsléssel, feltételezve, hogy a zsidó gyermekek nemi megoszlása követi a teljes társadalomban mért arányokat.

zsido.com

Forrás: Arutz7