Parlamenti képviselők álltak ki Izraelben a vallásos nők munkahelyi kihasználása ellen.

Uri Maklev parlamenti képviselő vezetésével tartottak rendkívüli ülést vasárnap a Kneszet tagjai annak érdekében, hogy megoldást találjanak a vallásos munkavállaló nőkkel szemben folytatott diszkrimináció ellen – olvasható az Arutz Sheva oldalán.

„Az egyenlőtlen munkabérek nagyon sok területen érintik a háredi nőket. Különösen a high-tech világában, ahol a Herzilia környékén dolgozók kétszer annyit keresnek, mint a háredi városok munkavállalói. Mindezt annak ellenére, hogy ugyanolyan képzettséggel, tapasztalattal és erős munkamorállal, továbbá hasonló elkötelezettséggel rendelkeznek, és bármilyen felmérésen kiválóan teljesítenek” – hangsúlyozta Maklev, aki egy nemrég elkészült kutatás eredményeire hivatkozva Benjamin Netanjahuhoz fordult az ügyben.

„Léteznek olyan vállalatok, amelyek kifejezetten azzal a céllal alapítottak, hogy a háredi nők rovására gazdagodjanak meg – akiket alacsony munkabérrel foglalkoztatnak – és úgy tesznek, mintha a megfelelő produktivitáshoz szükséges környezetben történő munkavégzést biztosítanák számukra. De valójában diszkriminálják és kihasználják ezeket az alkalmazottakat. A jelenlegi helyzet csak egyre rosszabbá válik és muszáj megállítanunk, amilyen hamar csak tudjuk” – fogalmazott a képviselő.

Maklev felvetéseire adott válaszában Yariv Levin, Likud-párti politikus az izraeli Gazdasági Minisztérium nevében elismerte, hogy valós problémáról van szó és megígérte, hogy tenni fognak a megoldás érdekében. „Nagyra becsülendő a háredi nők hozzájárulása Izrael gazdaságához, és ez az ügy minden bizonnyal napirendre kerül a Gazdasági Minisztériumban, annak érdekében, hogy minden helyzet megfelelően legyen kezelve, amikor helytelen és nem hozzáillő attitűdöt tanúsítanak ezen dolgozók felé” – ígérte Levin.

zsido.com

 

Kép forrása: Arutz Sheva