A bemutatott kollekció a helyi zsidó temetőből származik, amit csak nemrég fedeztek fel újra az olasz városban.

Több tucatnyi középkorból származó arany, ezüst és bronz ékszert tárnak nyilvánosság elé a bolognai Zsidó Múzeumban június 20-tól — olvasható a Jerusalem Post hasábjain.

1393-ban egy neves zsidó család Bolognában úgy döntött, hogy a helyi közösségi negyed közelében vásárol földet. Az Il Resto del Carlino nevű lap 2017-es beszámolója szerint nem sokkal később a telek története új fordulatot vett, miután a városi zsidó közösség javára adományozták, hogy temetőként szolgáljon tovább — egészen 1569-ig, amikor is a Pápa rendelete alapján kiűzték a zsidóság tagjait a római katolikus állam akkori területéről, így Bolognából is. Ezután az egyházi vezető egy kolostor számára adta át a földterületet, aminek az apácái szabad kezet kaptak az ott lévő sírok, és azok tartalma, felett.

Az azóta eltelt évszázadok során szinte teljesen feledésbe merült az egykori sírkert — míg 2012-ben újra felfedezték és feltárási munkálatokat kezdtek a helyszínen.

A régészeti ásatások alatt csaknem 400 sírt fedeztek fel, és ezzel a legnagyobb ókori zsidó temetőnek minősítették, amit valaha Olaszországban felfedezték.

A feltárt sírkertben talált ékszerekből készült kiállítás tervek szerint 2020 január 6-ig lesz látogatható. „Az élet háza: Az ősi bolognai zsidó temető aranya és történetei” címmel nyílik meg a helyi szakemberek és a Zsidó Múzeum munkatársainak együttműködésével.

 

Forrás: neokohn.hu

Megszakítás