A Netherland Sewell cég geológusai az Izraelhez tartozó területen hatalmas, 33 milliárd köbméter gázt rejtő lelőhelyet fedeztek föl.

A mostani felfedezés nem messze található a 2013 márciusában feltárt „Tamár” gázlelőhelytől. Az Og Prospectnek nevezett gázmező nagyjából 2,8 millió hordónyi kondenzátumot is tartalmaz. Ez egy olyan speciális, a petrokémiai iparban használt alapanyag, amely gazdag hidrokarbonátokban.

A kitermelésben résztvevő Isramco Negev és Modiin Energy tőzsdei papírjai a felfedezést követően tízszázalékosnál is nagyobb emelkedést produkáltak.

A Nemzeti Infrastruktúra-, Energia- és Vízügyi miniszter, Yuvel Steinitz a felfedezés után úgy nyilatkozott: „várható volt, hogy további gázmezőket fognak feltárni az izraeli felségvizeken, ami feltehetőleg nagyban hozzájárul majd a gazdasághoz, az energiastabilitáshoz, a növekvő versenyhez és a gázexporthoz. Az Energiaügyi Minisztérium figyelemmel kíséri az eseményeket és támogatja ezen a területen a fúrásokat, hogy a gázkitermelés biztosított legyen.”

Az optimista nyilatkozatok ellenére azonban felmerülhet a kérdés, hogy az átlagos izraeliek mégis hogyan fognak jól járni a gázkincs megtalálásából. Ha a gázegyezményt nem változtatják meg, akkor lehet, hogy sehogy. A kincs továbbra is magánkézben maradhat, és ahogy a Tamár esetében is, a megnövekedett gázmennyiség sem fogja a magas gázárakat levinni.