Antiszemita fordulatot is vett a párizsi tömeggyilkosság utáni iszlamista ámokfutás: négy zsidó túszt holtan találtak a rendőrök, amikor koncentrált akcióval véget vetettek egy kóser élelmiszerboltban történt túszszedő drámának. Az egyik fegyveres elkövetőt, Amedy Coulibalyt lelőtték, barátnője még szabadlábon van. Nem sokkal előtte zárult le rendőri és csendőri kommandósoknak köszönhetően egy másik túszdráma is Párizsban, amelynek során megölték a Charlie Hebdo elleni merénylet két elkövetőjét, a jemeni al-Kaida által kiképzett Said és Cherif Kouachit. A francia szatirikus lap ellen szerdán követtek el merényletet az iszlamisták, 12 embert megöltek, többen megsérültek.

A zsidó államot sokkolta a merénylet és a kóser boltban történtek. Reuven Rivlin elnök a Twitteren fejezte ki részvétét a franciáknak, Avigdor Liberman külügyminiszter pedig azt mondta, a merénylet nemcsak a francia nemzet, a francia zsidóság, de az egész szabad világ ellen irányult. Mint arról márbeszámoltunk, Franciaország az elmúlt időszakban a legveszélyeztetettebb hellyé vált az európai zsidók számára, elsősorban muszlim témadások miatt.

“Izraelt ugyanazok az erők támadják, amelyek Európát, és ahogy Izrael most Európa mellett áll, úgy Európának is ki kell állnia Izrael mellett” – közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Jeruzsálemben, még a terrortámadás másnapján. Netanjahu kijelentette: “ha az iszlám terrort nem állítják meg ezen a ponton, akkor mindenhová ki fog terjedni az egész világon”. A terror célja a szabadságnak és a modern társadalmak alapját jelentő szabadság kultúrájának a megsemmisítése, akárcsak az, hogy a tekintélyelvű iszlám uralkodjék az egész világon – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a terroristák egy globális mozgalom részei, amelyre globális választ kell adni. “Hiszek abban, hogy megoldásaink erejével, egységes fellépésünkkel legyőzhetjük ezt a civilizációnkkal szembeni fenyegetést.”

Tzachi Hanegbi külügyminiszter-helyettes egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy pontosan ez a fajta elkötelezettség hiányzott eddig Franciaországban és Európa más országaiban a terrorizmus ellen. A franciák eddig nem néztek szembe a fenyegetés valódi természetével, mondván, az leginkább csak a zsidókat sújtja, és igyekeztek megérteni a terroristák motivációit, illetve jelentéktelennek állították be az elkövetők kapcsolatát az iszlámmal – jelentette ki az izraeli politikus, aki Izrael tapasztalatait, segítségét ajánlotta fel a franciáknak a hatékony terrorellenes fellépés érdekében. Egy napra rá kiderült, hogy izraeli biztonsági szakértők is segítettek a francia kommandósoknak kezelni a helyzetet.

Közben Jeruzsálemben – a világ több városához hasonlóan – izraeliek, amerikaiak és franciák tucatjai vettek részt a francia konzulátus előtti demonstráción, hogy a Charlie Hebdo meggyilkolt munkatársaira emlékezzenek. A tüntetők a már ismert “Je suis Charlie” táblákat és a magazin példányait emelték a magasba. Ugyanakkor még aznap este kiderült, hogy a “késeléses intifáda” korántsem szűnt meg: Jeruzsálem óvárosa közelében ismét megszúrtak egy zsidó fiatalembert, aki szerencsére életben maradt.

“Charliek vagyunk” – írta szerkesztőségi cikkében a The Jerusalem Post, emlékeztetve arra, hogy a szabad társadalmaknak határozottan meg kell védeniük szabadságaikat a muszlim kalifátus gyilkos követőitől. Vissza kell utasítanunk a tettesek “megértését”, hiszen az akció semmi más nem volt, mint támadás a Nyugat értékei ellen. A lap azt is visszautasította, hogy az áldozatokat okolják a merényletért. Nem szabad engedményeket tennünk az iszlamistáknak – hívja fel a figyelmet az angol nyelvű izraeli lap.

Izraeli hírszerzési források megállapították: ez volt az első alkalom, hogy iszlamisták egy tudatosan felépített, alaposan kitervelt akcióban nyugati újságírókat gyilkoltak meg a nézeteikért egy európai főváros szívében. A Stratfor biztonságpolitikai intézet szakértői pedig megerősítették, hogy profi, a Közel-Keleten kiképzett gerillákról van szó, azok közül, akik jemeni vagy szíriai kiképzésük után visszaszállingóznak hazájukba, hogy kárt tegyenek. Erre utal választott fegyverük, az AK-47-s (kalasnyikov) is, hiszen a közel-keleti kiképzőtáborokban ez a legelterjedtebb fegyver.

Az MTI összeállítása szerint egyébként az izraeli sajtó jelentős része „a civilizációk összecsapásaként” értékelte a terrorakciót. „Óriási hiba lenne azt hinni, hogy a sajtószabadság ellen intéztek támadást (…) Az akcióval meg akarták mutatni, mi gyakorol nagyobb befolyást a franciák tudatára, a nyugati liberalizmus vagy az iszlám szélsőségesség. Ez a civilizációk háborúja, nem pusztán egy újabb megfélemlítési hadjárat” – írta a Jediót Ahronót.