Egy friss felmérés szerint a zsidó államban élők túlnyomó része elégedett az életével. Nemcsak a zsidók, az arabok is.

Átfogó felmérést készített nemrég az izraeli lakosok élethelyzetéről az ország statisztikai hivatala. Az eredmények alapján a zsidó államban élők rendkívül pozitívan értékelik az életüket – írja az Algemeiner.

A közzétett eredmények szerint az izraeli zsidóság 89.9 százaléka vallotta magát elégedettnek, az ország arab lakossága pedig 80.7 százalékban mondta ugyanezt. Így a teljes népességre vetítve ez a szám összességében 88.3 százalék lett a 20 éven felüli lakosság körében.

Úgy tűnik továbbá, hogy az izraeli-arab konfliktus nem befolyásolja az izraeliek biztonságérzetét a hétköznapok során. A felmérés szerint a zsidóság 85 százaléka és az arabok 89 százaléka érzi magát biztonságban – és például félelem nélkül lép utcára sötétedés után is.

A legnagyobb megosztottságot a vallásosság témájában mérték. A zsidó lakosság 45 százaléka szekulárisnak, 25 százaléka tradíciókat követőnek, 16 százaléka vallásosnak és 14 százaléka ultra-ortodoxnak vallotta magát.

Az arab közösségekben szinte épp az ellenkező arányok mutatkoztak: csak 11 százalék tekint magára szekulárisként, és 31 százalék vallásosnak, 57 százalék pedig tradíciókövetőnek mondta magát.

 

zsido.com