A járvány enyhülése miatt a mai naptól engedélyezték a vendéglők, kávéházak, bárok és uszodák megnyitását Izraelben.

A koronavírussal fertőzöttek számának fokozatos csökkenése miatt a mai naptól újabb könnyítéseket vezettek be Izraelben. Több mint két hónapos szünet után óvatossági rendszabályokkal, a fizikai távolságtartás betartásával megnyitották a vendégek előtt a vendéglátóipart, az éttermeket, a kávéházakat, a bárokat.

A vendéglők csak előzetes rendeléssel fogadhatják a vendégeket, és csak a teljes kihasználtságuk 85 százalékával működhetnek. Mérniük kell a belépők testhőmérsékletét, és az asztaloknak legalább másfél méterre kell lenniük egymástól. Minden egyes új vendég előtt meg kell tisztítani az asztalokat és a székeket. A szabályok megszegőire súlyos bírságok várnak.

Az uszodákba csak annyian léphetnek be, hogy mindenkinek legalább hat négyzetméter vízfelület jusson, és a medencék mellett is legalább tíz négyzetméternyi helyet kell biztosítani minden látogatónak.

A személyautókban ezentúl az eddigi kettő helyett már hárman utazhatnak, de családtagok vagy állandó munkatársak meg is tölthetik a járműveket. A távolsági buszokon 46-ra, a helyi járatokon pedig 49-re emelték húszról az utasok maximális számát.

A taxik két embert szállíthatnak hátsó üléseiken. A boltokra és a bevásárlóközpontokra vonatkozó szabályokon is enyhített az izraeli kormány: eddig 15, ezentúl csak 7 négyzetmétert kell biztosítani minden vevőnek.

A munkahelyi, és más találkozók engedélyezett létszáma 50 fő, de továbbra is csak szájmaszkkal és a két méteres fizikai távolság biztosításával szabad ilyen eseményt szervezni.

MTI/zsido.com