Az ellenzék szerint fel kell készülni a veszélyre.

Jáir Lápid, a legnépszerűbb ellenzéki párt, a centrista-szekuláris Jes Átid (Van Jövő) vezetője szerint az elkövetkező izraeli választások alatt különösen nagy egy átfogó, Izrael-ellenes informatikai támadás veszélye, és ezért már most el kell kezdeni a felkészülést. “Nagy esély van rá, hogy a következő választások alatt olyan támadás ér minket, mely befolyással lehet az eredményekre.” – mondta Lapid a múlt héten Tel-Avivban tartott Cyber Week Conference nevű rendezvényen. “Ilyen beavatkozásra sor került az Egyesült Államokban és Franciaországban is, és feltételezhető, hogy nem lesz másként Izraelben sem. Ilyen világban élünk. Egy demokratikus választás vonzza az efféle támadásokat.”- tette hozzá.

Lápid szerint egy akciócsoportot kellene létrehozni, hogy a választások idejére már minden eshetőségre fel legyenek készülve. “Mint az informatika minden terén, a demokrácia védelmében is Izraelnek kell utat mutatnia a világ országainak. Megvannak hozzá az eszközeink.” – jelentette ki.

A politikus elképzelése szerint az akciócsoport munkájában részt venne a hadsereg 8200-as, elit hírszerző egysége és a titkosszolgálat is. A csapat munkájához biztosítanák a megfelelő anyagi és műszaki hátteret. Munkájukat egy objektív és független személy felügyelné, aki Lápid szerint lehetne az államelnök, Reuvén Rivlin.

A Jes Átid első embere úgy véli, hogy kétféle támadástól kell tartani. Egyfelől az ország számítástechnikai rendszere és infrastruktúrája kerülhet veszélybe, ami akár pánikot is okozhat a választásokat megelőző napokban, másfelől elindulhat egy dezinformációs kampány, mely hamis hírekkel vezetné félre az embereket. Ez utóbbi ráadásul nem is igényel komolyabb technológiát vagy felkészültséget, mégis nagy károkat okozhat. Hosszadalmas programozás helyett elég jól megfogalmazott, hamis adatokat tartalmazó írásokat megjelentetni, és a választópolgárok jelentős része ezek alapján hozhat döntést, hiszen nehéz megkülönböztetni a valódi híreket a rosszindulatú, külföldről indított lejárató kampánytól.

Forrás: TOI