Artem Dolgopyat élete nagy álmát váltotta valóra, amikor talajtornában aranyérmet szerzett a tokiói olimpián. Az ukrán születésű tornász izraeli állampolgár, de vallási értelemben nem számít zsidónak. Édesanyja nyilatkozata fia házasodási nehézségével kapcsolatban, régi vitát hozott felszínre – írja a vinnews.

Az ukrán születésű izraeli tornászt nemzeti hősnek kiáltották ki, miután aranyérmet szerzett országának. 1952 óta ez a második izraeli aranyérem. Az első aranyat Gal Friedman nyerte 2004-ben, férfi szörf kategóriában Athénban.

A régen áhított újabb izraeli siker eufórikus ünneplését azonban hamar beárnyékolta Artem Dolgopyat édesanyjának panaszkodása, hogy fia milyen szomorú, mert az ország vallási törvényei nem engedik megházasodni, ugyanis a háláchá alapján nem számít zsidónak. „Az állam nem engedi őt megnősülni.” – nyilatkozta Dolgopyat anyja, Angela, ezzel egy 73 éve tartó vitás kérdést hozott újból a felszínre. A zsidó vallás és az állam összetartozásának, alá-fölé rendeltségének, esetleges elválasztásának kérdését.

A háláchá tekintetében nem lehet vita: Bölcseink döntése értelmében az számít zsidó vallásúnak, akinek a szülő anyja zsidó, vagy aki a törvények szerint, a szent Tóránk értelmében betért a zsidó vallásba. A visszásság minden bizonnyal a „visszatérési törvényből” fakad, melynek értelmében mindenki jogosult izraeli állampolgárságra, ha legalább egy zsidó nagyszülője van, s bár ez a háláchá szempontjából lehet szerencsés egybeesés, ha az anyai nagymama a zsidó, azonban Dolgopyat esetében ez nem áll fent, ugyanis neki az édesapja zsidó.

A visszatérési törvény elsősorban az egykori szovjet országokból érkezőknél szokott problémát jelenteni, ahol kiemelkedően magas a vegyes házasságok aránya, összehasonlítva a nyugat-európai országokkal vagy Amerikával. Több tízezer, ha nem százezer olyan, főleg poszt-szovjet területekről érkező ember él Izraelben, akik állampolgárok, s így szolgálnak a hadseregben, fizetik az adókat, azonban mivel Izraelben nincs polgári anyakönyvvezetés, ezért ki vannak zárva az összes zsidó szertartásból, így az esküvőkből vagy a temetésekből is.

Mivel Izraelben nincs polgári házasság, ezért a törvények szerint házasságot csak a főrabbinátus által felhatalmazott rabbik felügyelete mellett lehet kötni, tehát csak azoknak, akik a háláchá értelmében zsidók. Az országban élő keresztény és muszlim párok is csak a hitük szerint köthetnek házasságot, vagy válhatnak. Akik tehát nem a vallásuk törvényeinek megfelelő esküvőt akarnak kötni, vagy éppen a vallási törvények miatt nem köthetnek, akkor nekik az egyetlen út, hogy külföldre mennek házasodni.

A polgári házasság bevezetésére tett eddigi politikai kísérletek a cháredi pártok heves ellenzése miatt mindig elbuktak.

Dolgopyat anyja a rádióban elmondta, hogy fia és barátnője három éve élnek együtt, „de nem házasodhatnak össze. Külföldre kellene menniük, de a fiamat nem engedik, mert mindennap edzenie kell.”

Az olimpiai bajnok eközben igyekezett kisebbíteni a vitát egy tokiói újságírónak adott nyilatkozatában: „Ezek a dolgok [mármint az izraeli házasság kérdése] a szívemben vannak, nem helyes most erről beszélni”. Azonban ettől függetlenül Dolgopyat házassági nehézségei uralják a jelenlegi izraeli közbeszédet. Politikusok és rengeteg újság vette újból napirendre a polgári házasság kérdését.

Az Izraeli Demokrácia Intézet 2019-es felmérése alapján az izraeli zsidók csaknem 60%-a támogatná a polgári házasság intézményét.

„Nem arról van szó, hogy Dolgopyat Izraelben házasodhasson a páratlan sportteljesítménye miatt, hanem arról van szó, hogy házasodhasson, mert egy demokratikus ország állampolgára.” – írta Katya Kupchik, az Israel Hofsheet („Légy szabad Izrael”) aktivistájáa a Ynet héber hírportálon. „Neki, mint több százezer embernek, nem kellene jóváhagyásra vagy elutasításra várnia a főrabbinátustól, azért hogy gyakorolhassa alapvető jogait.”

Ezzel szemben, Yishai Cohen az ortodox Kikar Hashabbat portálon azt nyilatkozta: „Nem szeretnék egy olyan országban élni, ahol a sportérmék megszerzése a mércéje a judaizmusnak.”

Yair Lapid, Izrael külügyminisztere hétfőn a Yesh Atid párt frakcióülésén kijelentette, hogy „minden lehetséges módon harcolni fog azért, hogy bevezethessék a polgári házasságot”, annak érdekében, hogy Dolgopyat és mások Izraelben házasodhassanak össze. „Az én szememben elviselhetetlen, hogy valaki feláll a dobogóra, aranyérmet szerez Izrael nevében, hallja a Hátikvát, aztán nem tud az otthonában összeházasodni. Ez egy olyan helyzet, amely nem folytatódhat és harcolni fogunk a változásért.”

A cháredi politikusok ezt nem fogják támogatni, egyszerűen állnak a kérdéshez, a zsidó államban el kell fogadni a Tórát és a háláchát, ha pedig valaki házasodni szeretne, de a szent törvényeink szerint nem zsidó, akkor be kell térnie.