Yacov Hadas-Handelsman személyében új izraeli nagykövet érkezett hanuka idején Magyarországra. Az új nagykövet január 3-án adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek. „Megtiszteltetés számomra, hogy Izrael Állam nagyköveteként szolgálhatok Ma­gyar­országon. Örömmel né­zek a szoros együttműködés elébe, Excellenciás Úrral és Ma­gyar­ország Kormányával, hogy népeink javát szolgáljuk, és közös érdekeinket megvalósít­suk” – mond­ta a találkozón Ya­cov Ha­das-Handelsman.

A nagykövet első hivatalos szereplésén közös megemlékezésre hívta a zsidó közösségek vezetőit, amikor „tiszteletét fejezte ki a holokauszt magyarországi áldozatai előtt, a Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékműnél” – ahogy arról a Nagykövetség sajtóközleményben tájékoztatott.

„A világszerte növekvő antiszemitizmus és antiszemita támadások miatt semmi sem fontosabb annál, minthogy megemlékezzünk ezekről az eseményekről. Ezzel a látogatással is szeretném tiszteletemet kifejezni az áldozatoknak és a túlélőknek, valamint bizonyítani, hogy soha nem felejtünk!” – mondta Yacov Hadas-Handelsman nagykövet a közösségek rabbijai által elmondott gyászimák után a megemlékezésen, melyen a diplomáciai testület több tagja is részt vett.

Köves Slomó rabbi, mielőtt elmondta a kádist, a halottakért mondott ima jelentőségéről beszélt „Az emberi lét legfontosabb részei azok a jó cselekedetek, amelyeket ezen a világon meg lehet tenni, és azok, akik idő előtt meghaltak, már nem tudnak több jócselekedetet teljesíteni. Ezért Isten nevének dicsőítésével pótoljuk ezt és emlékezünk rájuk” – mondta.

Hadas-Handelsman nagykövet szerdán udvariassági látogatást tett az EMIH-nél, ahol Köves rabbival folytatott megbeszélést. A későbbiekben az EMIH szervezeteivel is megismerkedik majd.

Magyarország, megalakulásakor – 1948 májusában –, elismerte Izrael Államot, ezt követően a két ország között teljes diplomáciai kapcsolat állt fent közel két évtizeden át. Ezt az akkori magyar kormány a Varsói Szerződés értelmében felmondta, így a hivatalos kapcsolat 1967 júniusá­ban megszakadt, és nem is állt helyre teljesen a rendszerváltásig. Azóta a két ország közt szoros és gyümölcsöző kapcsolat áll fenn.