A Peace Index legfrissebb felmérése szerint azonban a túlnyomó többség szkeptikus a békét illetően.

Az izraeli arabok körében a kép fordított: a többség (52%) szerint a látogatás sikertelen volt, míg egyharmaduk (35%) az ellenkezőjét gondolja. A zsidó interjúalanyok válaszait befolyásolták a politikai táborokhoz való viszonyuk is. A jobboldaliak többsége (73%) úgy érezte, hogy a látogatás eredményes volt, és ez az uralkodó vélemény a „centristák” között is (68%). A baloldaliak viszont megosztottak, mert 49%-uk szerint a látogatás sikertelen volt, míg valamivel több, mint egyharmaduk (37%) sikeresnek ítélte a látogatást.

A vizittel kapcsolatos pozitív visszhangok ellenére Trump kijelentéseit szkeptikusan fogadták arról, hogy tárgyalóasztalhoz ültetné az izraelieket és a palesztinokat. A zsidó lakosság többsége (59%) kevés esélyt lát arra, hogy ez megvalósuljon. Még kevesebben hisznek abban, hogy a következő egy-két évben valamilyen békemegállapodás jön létre a két fél között, a túlnyomó többség (82%) szerint erre kevés az esély.

A válaszolóknak csak alig több mint a fele (51%) véli úgy, hogy Izrael biztonsága fontos szerepet játszik Trump külpolitikájában. Ezen a ponton nagy különbség érzékelhető a politikai táborok hívei között. Míg a jobboldaliak többsége (59%) úgy véli, hogy Izrael biztonsága Trump számára kiemelten fontos, távolról sem ez a helyzet a centrista vagy baloldali válaszolók körében: e két táborban csak egy kisebbség (27% és 13,5%) gondolja ezt így. Az arab nemzetiségű állampolgárok bő kétharmada (67%) szerint Izrael biztonsága viszont központi kérdés az amerikai elnök nemzetközi stratégiájában.

Mint ismeretes, Trump elnök Szaúd-Arábiából érkezett Izraelbe, ahol jelentős fegyvereladási megállapodást írt alá. Arra a kérdésre, hogy ezek a fegyverek veszélyt jelentenek-e vagy sem Izrael biztonságára, a válaszok megosztottságról árulkodnak: 40% úgy gondolja, hogy veszélyeztetik Izraelt, míg 43,5% szerint nem. Érdekes eredmény, hogy a zsidók többsége (55%) szerint az arab államok – például Szaúd-Arábia – bevonása segíthet az állandó izraeli-palesztin béke elérésében. Ezzel szemben az arabok nagy többsége (61%) úgy véli, hogy ez a bevonás nem járulhat hozzá a béke megteremtéséhez.

A Peace Index felmérésében rákérdeztek arra is, hogy „eljött-e az idő Izrael számára, hogy hivatalosan is magához csatolja az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalt területeket?” A zsidó válaszadók körében egyenlően oszlik meg a támogatók (44%) és az ellenzők aránya (45%). A politikai táborok szerinti szegmentálás pedig azt jelzi, hogy a jobboldaliak körében kétharmados többségben vannak a támogatók, a „centristák” körülbelül egyharmadnyian, a baloldaliak pedig szinte semennyire (5%) nem támogatják az annektálást. Az arab állampolgárok mintegy 80%-a ellenzi a területek elcsatolását. 

Munkatársunktól (A Peace Index adatai nyomán)