A Peace Index júniusi felmérésében az Izrael és az ellenségei közötti katonai összecsapással kapcsolatos aggályokat és a polgárok biztonságérzetét vizsgálta meg.

Az Egyesült Államok elnökének sürgetése az izraeli-palesztin béketárgyalások folytatására nem hozta lázba az izraeli közvéleményt. A zsidó válaszadók 63%-a szerint kevés esély van arra, hogy a felek visszatérnek a tárgyalóasztalhoz. Az arab válaszadók 55%-a szintén nem optimista a tárgyalások folytatásával kapcsolatban. A válaszok elemzése azt mutatta, hogy az izraeli jobboldali pártok szavazói szkeptikusabbak a kérdésben, mint a középen állók és a baloldaliak.

Arra a kérdésre, hogy a felek érdekeltek-e a megállapodásban, a zsidó közvélemény enyhe többsége (53%) válaszolta azt, hogy a jelenlegi izraeli kormány nem érdekelt a palesztinokkal való állandó megegyezés elérésében. Ami a Palesztin Hatóság ilyen irányú megegyezési hajlandóságát illeti, a zsidók nagy többsége (80%) úgy gondolja, hogy nem akarnak megállapodást.

A kutatók kíváncsiak voltak a nemzetbiztonsággal kapcsolatos közérzetre is. Amikor azt kérdezték, hogy „Miként határozná meg Izrael biztonsági helyzetét jelenleg?” a zsidók 66 százaléka válaszolt úgy, hogy Izrael biztonsági helyzete jó. Az arabok az esetében ez arány kicsit még magasabb: 69%. A háborús kockázatokra vonatkozó válaszokból pedig az derült ki, hogy az

a zsidó közvélemény nagyobbik része (56%) tart egy háborús konfliktustól a Hamásszal, a többi regionális szereplővel történő konfliktusra viszont kevesebb esélyt látnak. Annak az esélyét, hogy háború lesz a libanoni Hezbollah-hal 38%, Szíriával 14%, Iránnal pedig mindössze 8% tartja reálisnak. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az izraeli kormány többszöri jelzései ellenére a zsidó közvéleményben széles körű egyetértés uralkodik abban a tekintetben, hogy az Iránnal való háborús konfliktus esélyei alacsonyak. Az arab közvélemény 59%-a lát komoly esélyt egy hamarosan kitörő izraeli háborúra a Hamásszal. A Hezbollah esetében csak 23,5%, Szíria esetében 26%, míg Irán kapcsán 15% lát erre esélyt. Vagyis az esetek többségében (kivéve a Hezbollahot) az arabok háborús félelmei nagyobbak, mint a zsidóké.

Az adatokból kiviláglik, hogy a zsidók között a magukat jobboldaliként azonosító személyek között valamivel magasabb azoknak az aránya, akik nagynak tartják a háború esélyét mindegyik fronton. Abban az esetben, ha háború törne ki, a közvélemény 57%-a bízik abban, hogy a kormány megfontoltan viselkedne. A hadsereg iránti bizalom töretlenül nagynak mondható: 88% bízik az IDF-ben. Vagyis miközben a kormány által hozott döntésekben mérsékelten bízik, a lakosság bizonyos abban, hogy az IDF képes helytállni háborús helyzetben.

(Forrás: The Peace Index, 2017. június)

Link: http://www.peaceindex.org/indexMonthEng.aspx?num=323