Szíria felől szerda éjjel támadás érte Izraelt. A válaszcsapás során szinte a teljes iráni katonai erő megsemmisült Szíriában.

Trump elnök drámai bejelentése óta egy iráni támadástól tartva teljes készültségben áll az izraeli hadsereg, különösen az ország északi területén. Kedd éjjel Izrael hajtott végre megelőző csapást egy Damaszkuszhoz közeli iráni bázison, ahol 15 katona vesztette életét.

Szerda éjjel 20 rakétát lőttek ki Szíria felől a Golán-fennsík irányába. Az izraeli légvédelem Kipát Bárzel (Vaskupola) rendszere és Patriot rakétái minden rakétát megsemmisítettek, még mielőtt azok az izraeli légtérbe hatoltak volna. Az Iránnal szövetséges libanoni Hezbollah televíziója közölte a célba vett izraeli katonai bázisok listáját, hogy hírszerzésük fejlettségét bizonyítsa. A támadás azonban súlyos kudarccal végződött, mivel egy rakéta sem tudta megközelíteni a Golánt.

Nem váratott sokat magára az izraeli válaszcsapás sem. 28 F-15-ös és F-16-os vadászrepülő támadta Irán szíriai bázisait, katonai repülőtereit, hadianyag raktárait és hírszerző központjait, illetve szír radarállomásokat és légvédelmi ütegeket, összesen több mint ötven célpontot, szerte az országban. A légierő támadását földről indított taktikai rakéták segítették, melyeket Cfát közeléből indítottak útnak. A támadássorozatban megsemmisült az irániak szinte teljes háborús arzenálja Szíriában, és életét vesztette legalább 18 iráni és 5 szír katona.

„Évtizedek óta ez volt a legkomolyabb izraeli támadás a térségben. Az irániaknak nagyon sok időbe fog telni, mire helyrehozzák a károkat” – mondta az izraeli hadsereg (Cáhál) szóvivője, Ronen Mánlisz.

Izrael a támadás előtt értesítette Moszkvát. Az orosz vezetés nem ítélte el az izraeli akciót, de nyugalomra szólította fel a szembenálló feleket. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország egyaránt elítélte az iráni rakétatámadást, és elismerte Izrael jogát az önvédelemre.

„Irán közös határt akar létrehozni Izraellel, de mi nem engedjük, hogy Szíriából Irán előretolt állása legyen. Szinte a teljes iráni infrastruktúrát megsemmisítettük Szíriában. Ha nálunk esik, náluk özönvíz lesz. A válaszcsapással lezártunk egy fejezetet, és közeljövőben nem kell álmatlan éjszakákat töltenem a katonai főhadiszálláson” – nyilatkozta Ávigdor Lieberman védelmi miniszter.

Az izraeli csapás súlyosságát és az iráni harcképesség megszűnését jól jelzi, hogy bár szerda éjjel megszólaltak a légiriadó szirénái a Golán-fennsíkon, és a lakosok a korábban megnyitott óvóhelyekre vonultak, csütörtök reggelre a hadsereg vezetése már úgy ítélte meg, hogy nincs ok további óvintézkedésekre és semmilyen korlátozást nem vezettek be. Emiatt szertefoszlott az óvóhelyen éjszakázó goláni iskolások azon reménye, hogy elmarad a tanítás…

zsido.com