Bár a járvány próbára teszi a lakosság tűrőképességét, egy felmérés szerint az izraeli emberek elégedettsége növekedett az életükkel és az országukkal kapcsolatban. Erősödött az összetartozás érzése, és az arab közösség is kedvezőbben ítéli meg Izraelt.

A felmérést a közvélemény-kutatással is foglalkozó Guttman Intézet végezte el. Az egyik legérdekesebb eredmény az arab nemzetiségű izraeli állampolgárok közelében született: bár a legutóbbi szavazáson 87%-uk az Egyesült Listát támogatta, mely pártszövetség határozott Izrael-ellenességéről és a palesztin terror iránti szimpátiájáról ismert, többségük mégis kedvezően ítélte meg a zsidó államot.

A kutatás szerint az izraeli arabok több mint háromnegyede, egész pontosan 77%-a úgy nyilatkozott, hogy az izraeli társadalom részének tekinti magát, és együtt érez annak problémáival. 44%-uk szerint pedig a zsidó állam eredményei túlszárnyalják hibáit. Ez az arány a teljes népességet vizsgálva 63.5%, ha a zsidó lakosságot nézzük, akkor 67%.

További érdekesség, hogy a szigorúan ortodox háredi zsidók 93.5%-a érzi úgy, hogy Izrael Államhoz tartozik. Ebből az is leszűrhető, hogy az állami intézményeket bojkottáló és az állami szervekkel szemben gyakran erőszakosan fellépő radikális hárediek valóban csak egy keskeny szeletét teszik ki a teljes közösségnek. Izrael Állam elfogadottsága jelentősen megnőtt a hárediek körében az elmúlt időszakban, hiszen korábban mindössze 68.5%-uk vallotta azt, hogy az izraeli társadalomhoz tartozónak tekinti magát. Az idei adat hosszú évtizedek óta a legkedvezőbb értéket mutatja.

A zsidó állam 72. függetlenségi napjára (idén: április 29.) készített kutatás szerint a társadalom 44%-a elégedett választott képviselőinek munkájával. A leköszönő Jáákov Litzman rabbi által vezetett Egészségügyi Minisztérium tevékenysége a polgárok 66%-nak szimpátiáját vívta ki. Binjámin Netánjáhu miniszterelnök 55%-os támogatottságot tudhat a magáénak.

A koronavírus-járvány megfékezését célzó előírásokat az emberek 57.9% találta arányosnak, 37.4%-uk pedig túlzónak. A megkérdezettek közel fele, 47.8% úgy vélte, hogy a média túlságosan felfújja a járvány jelentette veszélyeket, míg közel ugyanennyien (47.6%) mondták azt, hogy kiegyensúlyozott tájékoztatást kapnak.

zsido.com

Forrás: Arutz7