A hős megsérült egy terrorista elfogása közben.

A közelmúltban beszámoltunk az Izraeli Védelmi Erők kutyás egységéről, az Okecről. A négylábú hősök ismét bizonyítottak: Rambo, a rendőrség terrorelhárító egységéhez tartozó belga juhászkutya főszerepet játszott egy hónapok óta szökésben lévő terrorista elfogásában.

Október közepén egy arab merénylő a Bárkán ipari park két alkalmazottját lőtte agyon. A gyilkos két hónapig a Palesztin Autonómia területén bujkált, míg rá nem leltek az izraeli biztonsági erők. A férfi elbarikádozta magát egy épületben. A katonák Rambót küldték előre, hogy meghatározza a terrorista pontos helyét. Nem sokkal később lövések hallatszottak. A katonák tudták, hogy a megfelelő helyre érkeztek, és egyben azt is, hogy a kutya bajba került.

„A lövések után világossá vált, hogy a terrorista melyik szobában barikádozta el magát, és az is, hogy fegyvere van. Lőni kezdtünk az épületre, majd egyszer csak megláttam Rambót, ahogy felém közeledik. Nagyon megkönnyebbültem, majd magamhoz húztam a kutyát. Láttam, hogy a nyakán és a teste más pontjain is lövés érte. Egy egészségügyis kollégával a Bét Dágán-i állatkórházba evakuáltuk. Nagyon örültem, hogy életben van, de rendkívül aggódtam a társaimért, akik éppen egy fegyveres terroristával vették fel a harcot. Rambónak köszönhetjük, hogy ráleltünk a terroristára és embereink sérülés nélkül teljesíthették küldetésüket.” – mondta A. őrnagy, Rambo felettese.

Rambót megoperálták. A ballisztikai szakértő megállapította, hogy ugyanazzal a fegyverrel lőtték meg, mely a két bárkáni áldozat, Ziv Hádzsbi és Kim Levengrod-Jechezkéli életét is kioltotta.

A bátor kutyának nem ez volt az első önfeláldozó akciója. Korábban annak a terroristának az elfogásában segédkezett, aki Máále Ádumimban késelt meg egy biztonsági őrt. Rambo akkor is megsérült.

Y. szakaszparancsnok így emlékezett vissza a bevetésre: „Előre küldtük, ő pedig eltűnt. Egy idő után a keresésére indultunk, éppen úgy, mint ha egy olyan társunkat keresnénk, akivel elvesztettük a kapcsolatot. Fél óra után leltünk rá. A hasán és a mellkasán egy mély vágás volt, az egyik lába pedig eltört. Magánál volt, sőt még a farkát is elkezdte csóválni. Azonnal hordágyra fektettük, infúziót kötöttünk be és kórházba szállítottuk. Rambóra nagyon nehéz operáció várt, melynek során fémlemezeket ültettek a lábába és felnyitották a mellkasát. Az orvosok azt mondták, hogy ha fel is épül, katonai szolgálatra nem lesz többé alkalmas. De Rambo nem adta fel. Rehabilitációja egy éven keresztül tartott, ennek során gyógytornász és kiképző is foglalkozott vele. Végül visszatért az egységéhez.”

A bárkáni terrorista elfogása után a derék ebet maga az államelnök, Reuvén Rivlin és felesége, Nechámá fogadta.  „Az elnöki rezidenciára a legkiválóbb katonák kapnak meghívást. Nagy öröm, hogy időnként kiváló kutyák is megfordulnak itt. Vigyázz magadra. A szolgálatod nélkülözhetetlen, és mindannyian hálásak vagyunk érte” – szólt Rivlin Rambóhoz.

zsido.com

Forrás: Arutz7