Az Ohióban működő Oberlin főiskolán diákok egy csoportja emléktáblát avatott a gázai Iszlám Dzsihád terrorszervezet közelmúltban likvidált vezérének, továbbá a legutóbbi gázai-izraeli villongás 34 arab áldozatának emlékére. A megmozdulást az “Oberlini Diákok a Szabad Palesztináért” és a megtévesztő nevű “Zsidó Hang a Békéért” mozgalom szervezte.

Az emléktábla felirata nem említette meg, hogy az áldozatok szinte mindegyike fegyveres terrorista volt, s többeket egy rakéta kilövése közben érte a halál, inkább “34 fegyvertelen palesztin civilről” emlékeztek meg, akiket a “cionista telepes kolonializmus” gyilkolt meg.

Azt a tényt, hogy a halottak nagy többsége az Iszlám Dzsihád fegyveres terroristája volt, nemzetközi megfigyelők is elismerték. Ezt az Irán által támogatott szervezetet egyébként az Európai Unió és az Egyesült Államok is a terrorszervezetek között tartja nyilván.

Izrael azután indított légitámadást a terrorszervezet állásai ellen, hogy a gázai terroristák rakétaesőt zúdítottak az izraeli civilekre, köztük Tel-Aviv lakosaira.

Az elmúlt években az Oberlin Főiskolán elszaporodtak a nyílt antiszemita támadások. 2015-ben az egyik oktató, Joy Karega-Mason arról beszélt és posztolt a közösségi médiában, hogy a párizsi Charlie Hebdo magazin szerkesztősége elleni merénylet mögött zsidók és izraeliek álltak, illetve a Rotschild Bank finanszírozta az összes háború minden szereplőjét Napóleon óta. A panaszok hatására az intézmény elbocsájtotta Karega-Masont, aki pert indított a főiskola ellen, mert véleménye szerint bőrszíne miatt távolították el.

Egy másik oktató, Meredith Raimondo előadásai során folyamatosan Izrael-ellenes és antiszemita véleményének adott hangot. Az ügy pikantériája, hogy Riamondo felel azért, hogy az intézményben tanulók közül senkit se érjen hátrányos megkülönböztetés mássága miatt.

2016-ban, a zsidó újév ünnepén egy nagy méretű feliratot tettek közszemlére a hallgatók, mely szerint a tandíjaikból finanszírozzák az “Izrael által elkövetett népirtást” és a BDS-mozgalom melletti kiállásukat is kifejezték.

“Az első alkalom, amikor kényelmetlenül éreztem magam zsidóként, az Oberlin Főiskolán volt. Emlékszem, amikor kiderült egy kollégiumi társamról, hogy ő is zsidó, azt mondta nekem: „Szörnyű dolog zsidónak lenni itt. Állandóan azt kell bizonygatnod, hogy jó zsidó vagy. És egy jó zsidónak anticionistának kell lennie” – emlékezett vissza egy végzett diák.

Az antiszemita közhangulat a hallgatók jelentős részének nehezíti meg a mindennapi életet: az oberlini diákok 23%-a zsidó származású.

Az aggasztó trend miatt a főiskola húsz jelenlegi és kétszáz egykori hallgatója nyílt levélben tárta fel az intézmény falai között uralkodó zsidóellenes hangulatot. A tiltakozók képviselőit személyesen fogadta a főiskola vezetése, ám visszautasították a vádakat és nem kívántak további párbeszédet folytatni.

“Többször kértük, hogy tartsanak foglalkozásokat az új hallgatóknak az antiszemitizmus témájában, kértük, hogy biztosítsanak helyet, hogy beszélgetést rendezhessünk ez ügyben és azt is, hogy a főiskola vezetése kiegyensúlyozottabban álljon Izraelhez. Azt is kértük, hogy a vezetőség legyen jelen, amikor Ali Abunimah, az “Elektromos Intifáda” alapítója tartott előadást a diákklubban, és hogy a főiskola ítélje el a falain megjelenő antiszemita feliratokat. Minden esetben elutasítás volt a válasz és tagadták, hogy a jelzett problémák léteznének” – mondta az egyik tiltakozó.

Mivel az intézmény nem hajlandó kezelni a problémát, a volt hallgatók egy része megvonta a főiskolának évente eljuttatott adományát, és felhívják az intézménybe jelentkező diákok figyelmét a valódi helyzetre. Az elmúlt évben az Oberlin Főiskola emiatt jelentős anyagi támogatástól esett el, és csökkent a hozzájuk felvételizők száma is. A tiltakozók azt remélik, hogy emiatt elindulhat egy párbeszéd a főiskola vezetésével, és sikerülhet visszaszorítani az antiszemitizmust.

zsido.com

Forrás: JPost