A brutális terrorszervezet vállalta magára a múlt vasárnapi texasi merényletet, egy karikatúra-kiállítás megtámadását. Nem segíti az IS ellen folytatott harcot, ha a média az áldozatot okolja, nem pedig a tettest.

„A kalifátus két katonája az amerikai Texasban megtámadott egy kiállítást, amelyen a prófétát gúnyoló karikatúrák voltak láthatók. (…) Figyelmeztetjük Amerikát: ami még csak készül, jelentősebb és keserűbb lesz. Az Iszlám Állam katonái szörnyű dolgokat fognak elkövetni” – közölte a terrorszervezet, miután a texasi Garlandben biztonsági őrök lelőtték a két fegyveres támadót.

A két férfi előtte automata fegyverekkel tüzet nyitott egy rendőrautóra, amely az iszlámellenes American Freedom Defense Initiative (AFDI) nevű New York-i csoport Mohamed-karikatúrakiállítását őrizte. (A csoport 12.500 dolláros jutalmát a tárlaton szereplő legjobb karikatúra készítője, Bosch Fawstin vihette haza. A 350 kiállított karikatúra néhány darabja például ezen a blogon tekinthető meg.) A rendezvényen nem sokkal a merénylet előtt beszédet mondott Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője is.

Mint arról nemrég beszámoltunk, bár az IS az elmúlt időszakban veszteségeket szenvedett el, azért még tart a terjeszkedése, abból pedig pláne nem engednek, hogy a Nyugat ellen fokozzák pszichológiai hadviselésüket, újabb merényletek kilátásba helyezését. Néhány hete Európát azzal fenyegették meg, hogy az afrikai menekültek közé iszlamista harcosokat küldenek, Amerikát pedig azzal, hogy harcosai ott vannak 15 államban.

A támadás egyik fő célpontja az AFDI vezetője, a zsidó családból származó Pamela Geller volt, aki szerint azért próbálták megölni, és azért fenyegették meg a weboldalukon, mert nem hajlandó alkalmazkodni a sária törvényekhez, ahhoz, hogy Mohamed prófétát tilos lerajzolni.  Az IS úgy fogalmazott,  „az összes oroszlánunkat odaküldjük, hogy lemészároljuk őt”, és az akció „csak a kezdet volt.” Geller a Jerusalem Postnak úgy nyilatkozott, tudta, mi a tét, ha megnyitja a kiállítást, de „meg kellett tenni. Meg kellett mutatni a dzsihádistáknak, hogy legalább néhány amerikai nem hajol meg az erőszakos fenyegetések előtt.”

A mainstream amerikai sajtó által „szélsőjobboldalinak” beállított 56 éves Pamela Geller ismert közéleti szereplő, újságíró, tévés vitaműsorok rendszeres szereplője, a konzervatív-libertárius Atlas Shrugs blog szerzője, aki Wilders-hez hasonlóan hosszú évek óta  élesen artikulálja ellenérzését az iszlám nyugati térhódításával szemben. Markánsan Izrael-párti, az iszlámot „a világ legantiszemitább ideológiájának” tartja.

Blogja nagy látogatottságot ért el 2006-ban, amikor újraközölte a dán Jyllands-Postenben publikált, elhíresült Mohamed-karikatúrákat. Élharcosa annak a mozgalomnak, amely ellenzi, hogy 9/11 szimbolikus helyszínén, Ground Zerón új mecset, illetve iszlám kulturális központ létesüljön. Két évvel ezelőtt Geller konfliktusba keveredett a zsidó közösséggel, amikor két rabbi megakadályozta, hogy a szélsőséges iszlámról beszéljen egy Long Island-i zsinagógában, nem sokkal később viszont – kisebb bonyodalmak után – Torontóban a Cionista Központban tarthatott előadást.

A baloldali izraeli Haaretz című lap is igen kritikus portréját rajzolja meg Pamela Gellernek és szervezete hátterének, érzékeltetve, hogy elkerülhette volna a támadást, ha nem ragaszkodik mereven a Mohamed-karikatúrakiállítás megszervezéséhez.

Geller is és más, főként konzervatív lapok is felhívták a figyelmet arra, milyen káros, ha a média nem a tettesekre és ideológiájukra fókuszál, hanem rájuk és a karikatúrákra, mintha legalábbis azok lennének a támadások okai, nem a szélsőséges iszlám. A The Washington Post odáig ment, hogy a végül meghiúsított merénylet miatt Gellert szólította fel bocsánatkérésre. A texasi merénylet után számos lap (így pl. az amerikai zsidó Forward c. baloldali folyóirat is) arra figyelmeztetett, hogy az amerikai szólásszabadság  nem terjedhet ki a szerintük „gyűlöletkeltő” karikatúra-kiállításra, hiszen az „iszlamofóbia nem azonos a szólásszabadsággal.”

A texasi, a koppenhágai és a párizsi merényletek azonban egyértelműen bebizonyították: a fanatikus iszlamisták nem azt nézik, hogy nyugaton valaki bal- vagy jobboldali-e, hanem engedelmességet és behódolást várnak, és a szólásszabadság hazájában egy texasi karikatúra-kiállításra is kiterjesztenék a sáriát.

zsido.com

Képünkön: Pamela Geller