Megsértette az iráni nemzet alapértékeit.

Irán hivatalosan eltiltott egy 15 éves sakkjátékost a belföldi versenyzéstől, és kizárta őt a nemzeti sakkválogatottból, amiért egy izraeli játékossal mérkőzött meg egy nemzetközi tornán. Az eseményre a gibraltári Tradewise sakkbajnokságon került sor január 23-án, amikor Borka Derakshani egy izraeli versenyzővel ült le játszani. A megtorlás Borka nővérét, a szintén sakkozó Dorsát is elérte, mivel a 18 éves lány fejkendő nélkül jelent meg a sakkbajnokságon. Iránban az 1979-es iszlám forradalom óta kötelező a fejkendő viselése lányoknak és asszonyoknak.

A büntetést az iráni sakkszövetség elnöke, Mehrdad Pahlevanzadeh jelentette be. “Első lépésként e két személy számára megtiltottuk az iráni sakkversenyeken való részvételt, továbbá nem képviselhetik Iránt a nemzetközi versenyeken és nem lehetnek a nemzeti válogatott tagjai.”

Mehrdad Pahlevanzadeh

Pahlevanzadeh elismerte, hogy a testvérpár nem Irán hivatalos képviselőjeként vett részt a gibraltári eseményen, hanem magánszemélyként, de már ez is elég volt az ellenlépések megtételéhez. “A sajnálatos eseményeknek nem lett volna szabad megtörténniük. A nemzeti érdekek mindennél fontosabbak. Nincs mentsége azoknak, akik a nemzet alapértékein taposnak.” – jelentette ki.

Irán nem ismeri el a zsidó állam létezését, és sportolóinak tilos izraeli versenyzőkkel küzdeniük a nemzetközi sportrendezvényeken. Amikor a versenyszabályzat megtiltja a mérkőzéstől való elállást, az irániak általában beteget jelentenek, vagy sérülésre hivatkoznak, hogy ne kelljen izraeli ellenféllel küzdeniük. Ez a trükk nem mindig válik be.

2011-ben Ehsan Ghaem Magami sakkmestert kizárták egy nemzetközi sakkversenyről, mivel az iráni játékos nem volt hajlandó kiállni egy izraeli versenyző ellen. Tavaly egy svájci sakkversenyről utazott haza az iráni versenyző, hogy elkerülje a játékot egy izraelivel, mert az “a cionista állam létezésének elismerése” lett volna. 2010-ben egy takewando bajnokság döntőjét bojkottálta az iráni versenyző, mert ellenfele az izraeli Gili Haimovitz lett volna. Haimovitz így mérkőzés nélkül lett első helyezett. A 2012-es londoni olimpián az iráni versenyzők előre bejelentették, hogy nem állnak ki izraeliek ellen.

Irán példáját más muszlim államok is követik. Tavaly egy szír bokszoló lépett vissza egy válogató mérkőzésről, amikor megtudta, hogy egy izraeli ellenféllel is meg kellene verekednie.

Dorsa Derakshani

2014-ben a szudáni sakkszövetség elnöke lemondott pozíciójáról, miután hazájának versenyzője meccset játszott egy izraeli sakkozóval a Dél-Afrikában megrendezett ifjúsági világbajnokságon.

Egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk Iszlám el-Sebábi egyiptomi dzsúdó versenyzővel, aki – bár kiállt izraeli ellenfelével a riói olimpián -, a mérkőzés végén látványosan visszautasította ellenfele baráti kézfogását. A nemzetközi olimpiai bizottság elítélte az egyiptomi sportszerűtlen viselkedését, és hazaküldték a játékokról. Szaúdi kollégája inkább beteget jelentett, amikor kiderült, hogy izraelivel kellene verekednie. Szintén Rióban történt, hogy a libanoni olimpikonok nem engedték fel izraeli társaikat a buszra, melyen a két ország versenyzőinek együtt kellett volna utaznia. Doaa Elghobashy, egyiptomi strandröplabda versenyző pedig azért volt kénytelen magyarázkodni, mert egy mosolygós szelfit készített egy izraeli zászlót lobogtató szurkolóval.

Forrás: Arutz7